České a bavorské záchranky si budou na pomezí vypomáhat

Bavorští záchranáři budou moct zachraňovat životy v českém pohraničí, české sanitky naopak mohou vyjet do Bavorska, pokud budou blíž než jejich němečtí partneři. Počítá s tím od pondělka platná smlouva, kterou s mnichovskými úřady podepsali zástupci Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje.

Jak při karlovarském podpisu česko-bavorské dohody připomněl náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar, prvním krokem bylo v roce 2013 sjednání rámcové smlouvy mezi Českem a Spolkovou republikou, po kterém následovalo jednání příhraničních krajů a německých samospráv. Výsledkem je ujednání o přeshraniční spolupráci záchranných služeb, která umožní zasahovat zdravotníkům i na území sousedního státu.

„Smlouva umožní, aby ve vzdušné vzdálenosti pěti kilometrů od hranice mohly vyjíždět posádky záchranných služeb podle toho, která bude nejblíže,“ přibližuje fungování nového režimu náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik (ČSSD). „Pokud se tak například stane nehoda na českém území u hranice a posádka české záchranky bude na výjezdu jinde, bude na místo povolaná posádka z Bavorska.“

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann doplnil, že sousedská spolupráce přes hranice fungovala už za mimořádných událostí (požáry), nyní se jen rozšíří do oblasti záchranných služeb. Už nyní nevylučuje ani revizi, protože podle zdravotníků je pětikilometrová hranice příliš úzká: „Po několika letech se na to můžeme znovu podívat a pětikilometrovou hranici případně přehodnotit.“

České kraje spolupracují se Saskem i Rakouskem

Přeshraniční spolupráce záchranek není v českém pomezí novum, obdobná smlouva jako je ta česko-bavorská platí už od ledna mezi severočeskými kraji a Saskem. Dosud ji lékaři využili jednou v Krušnohoří. Jihočeský kraj má obdobnou dohodu také s Horními Rakousy a chystá stejné ujednání i s dolnorakouskou administrativou.

Náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD) připomněla, že podobné výpomoci s sebou nesou řadu administrativních překážek. „Úhrady zdravotních pojišťoven jsou výrazně odlišné v Rakousku, Německu nebo na české straně, dohodli jsme se na tom, že si to budeme hradit recipročně a nebudeme si vzájemně hradit jednotlivé výkony,“ doplnila.

Reportáž: České sanitky si vypomohou s bavorskými i rakouskými (zdroj: ČT24)