Brno rozdělí dvacet milionů na zelené střechy a zadržování dešťové vody

Podpora zelených střech (zdroj: ČT24)

Na zelené střechy a zadržování dešťové vody rozdělí Brno v dotacích dvacet milionů korun. Chce tak bojovat s horkem a suchem. Od 1. června se mohou elektronicky hlásit lidé, kteří staví rodinné domy, ale také firmy nebo městské části. Žádat můžou příspěvky například na střechy škol a školek.

Místo pálených tašek tráva. V Otevřené zahradě v centru Brna mají zelenou střechu už sedm let. „Beton, asfalt nebo plech, to jsou materiály, které obrovsky akumulují teplo. V létě fungují jako taková nahřívací žehlička. Zelená střecha tuhle funkci nemá. Naopak tím, že zadržuje vodu, a tu vodu odpařuje, to své okolí ochlazuje,“ vysvětlil ředitel komunikace Nadace Partnerství Martin Gillár.

Brno je první město, které zelené střechy podpoří

Extrémně horká léta a sucho z předchozích let jsou důvodem, proč chtějí brněnští radní zelené střechy podpořit a vyčlenili na to dvacet milionů korun. „Jsme první město v České republice, které se k tomuto kroku odhodlalo. Pokud bude žadatel úspěšný, na realizaci bude mít osmnáct měsíců,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Zájemci o vybudování zelených střech mohou získat i deset tisíc korun na odborný posudek spojený s uskutečněním záměru. Výše dotace na samotnou střechu se pak bude odvíjet od toho, jestli bude žádat fyzická, nebo právnická osoba, ale také od typu zelené střechy, kam patří například rozchodníkový koberec, sazenice nebo ostatní traviny. Podpora se bude pohybovat v rozmezí od devíti set do čtrnácti set korun za metr čtvereční.

Dotace směřují i do dešťové vody

Podle Libora Musila, majitele slavkovské firmy, která se instalací střech zabývá, může dotace pokrýt většinu nákladů. „Zelené střechy se dají pořídit už dejme tomu za osm set korun za metr čtvereční. Ty nejdůmyslnější se pohybují v oblasti tři a půl tisíce korun,“ spočítal Musil.

O peníze na zelené střechy mohou žádat kromě fyzických i právnické osoby vlastnící například nákupní střediska, ale také městské části. „Drtivá většina budov, na které by se tato zelená střecha hodila, je v majetku městských částí. Jsou to hlavně školy a školky,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík.

Část dotace směřuje i na zadržování a zužitkování dešťové vody. Smyslem je využívat vodu zachycenou v nádobách například na zálivku zahrady nebo splachování WC. Další opatření na pomoc klimatu budou muset nutně následovat a nejen v Brně. Sucho letos přišlo o měsíc dřív než loni a například zemědělci se už teď bojí o letošní úrodu.