Brno nechá zbourat fotbalový stadion Za Lužánkami

Stadion za Lužánkami půjde k zemi (zdroj: ČT24)

Fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně půjde k zemi. České televizi to potvrdil radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). Radnice má demoliční výměr, pracuje na projektu. Samotná demolice by měla začít zhruba v polovině roku 2024. Důvodem je špatný stav tribun. Nový fotbalový stadion by v Brně mohl vzniknout na místě dnešního velodromu v areálu výstaviště.

Vedení Brna nechá upravit několik let starý projekt demolice stadionu za Lužánkami, na základě kterého vypíše výběrové řízení na zbourání sportoviště. „Jakmile bude hotový projekt demolice a projde radou, vypíšeme výběrové řízení. Předpokládám, že zhotovitele bychom mohli začít hledat v prvním čtvrtletí příštího roku. Pokud vše půjde podle plánu, v půlce příštího roku by se přešlo k demolici,“ řekl radní města Brna Tomáš Aberl (TOP09). Cena demolice se podle něj velmi těžko odhaduje. 

„V nejhorším stavu je západní tribuna, ale samozřejmě demolice se bude týkat celého objektu, bude tedy kompletní,“ řekl Aberl. „Valy, na kterých ležela část tribuny, by měly zůstat. Podrobnosti nám řekne až samotný projekt demolice. Cílem je v co nejkratší době eliminovat nebezpečí, které vychází ze statického posouzení,“ doplnil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. 

Stav fotbalového areálu za Lužánkami zhodnotili odborníci z Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně (VUT). Průzkum ukázal celkovou materiálovou degradaci železobetonových konstrukcí a v podstatných detailech i kritických plochách masivní nevratné poškození. Beton ztrácí své pevnostní parametry a tento proces nelze zastavit.

Nový stadion by mohl být na výstavišti

„Statické výpočty prokázaly nevyhovující mechanickou odolnost konstrukčních prvků a celků. Vzhledem k závažným nálezům jsou případné úvahy o sanaci, dodatečném statickém zajištění a revitalizaci finančně neefektivní. A nejen to, stávající stadion je třeba odstranit a času nemáme mnoho. Objekt v jistých částech ohrožuje zdraví a životy lidí,“ sdělil  v září Pavel Schmid z VUT.

Stadion za Lužánkami dosud drží divácký rekord nejvyšší fotbalové soutěže. V říjnu 1996 přišlo na utkání Brno – Slavia přes čtyřiačtyřicet tisíc diváků. Poslední ligový zápas se tam hrál v září 2001. Od té doby stadion chátrá. V roce 2015 ožil díky rozlučce fotbalisty Petra Švancary s kariérou, na exhibiční zápas dorazilo téměř pětatřicet tisíc diváků. V roce 2019 na stadionu štáb natáčel film o legendárním běžci Emilu Zátopkovi. Vedení Brna již koncem února uvedlo, že kvůli dezolátnímu stavu bude nutné stadion zbourat.

Nový fotbalový stadion by v Brně mohl vzniknout na místě dnešního velodromu v areálu výstaviště. Možné lokality pro jeho vybudování zkoumala Kancelář architekta města Brna (KAM). Místo současného velodromu vzešlo jako nejvýhodnější. Vedení města se na něm shodlo také se zástupci fotbalistů a cyklistů, pro které by vznikl nový ovál zkombinovaný s atletickou halou.