Baron Trenck je zase celý. Slavné mumii se po více než 100 letech vrátil prst

Známé brněnské mumii se vrátil chybějící palec levé ruky, který putoval od přelomu 19. a 20. století po muzejních sbírkách. Proč prst z kapucínské hrobky před desítkami let zmizel, odborníci stále nevědí. Díky němu ale mohou zkompletovat tělo barona Františka Trencka, jehož osud inspiroval i spisovatele Karla Maye.

Mumifikovaný prst se nejprve objevil ve sbírkách dřívějšího Františkova muzea, které je nyní známé jako Moravské zemské muzeum. Kdo a jak mu jej dodal, není nikde doloženo. Posléze jej muzejníci přesunuli ve dvacátých letech 20. století do Muzea města Brna, kde byl doposud uložený.

Spojitost mezi ním a slavnou mumií zjistili vědci v roce 1999. „Souhlasila velikost, stav zachování a serologické vyšetření, tedy určení krevních skupin,“ vysvětlil Petr Vachůt z Muzea města Brna. O tom, že se prst vrátí k tělu, rozhodli odborníci vloni.

Díky výbornému stavu ostatku se podařilo získat otisk palce
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Při zkoumání prstu také zjistili, že byl odlomený ukroucením. „Důvody zcizení prstu jsou neznámé. Mohlo jít o prostou klukovinu či získání magického reliktu - prstu udatného vojáka a hrdiny barona Trencka,“ dodal Vachůt. Upozornil, že jednou z teorií, proč prst zmizel, byla jeho krádež kvůli šperku. Jenže jde o palec a na něj se prsteny nedávaly. Navíc dle písemných záznamů byl Trenck na svoji žádost pohřben jako chudý kapucín, takže zmíněná teorie není pravděpodobná.

Už za jeho života o baronovi vznikla řada mýtů

František Trenck se narodil v roce 1711 v Kalábrii, byl důstojníkem habsburské i ruské armády, předákem obávaných pandurů. Už za života o něm vznikla řada mýtů, příběhů i pamfletů. Po mnoha výstřelcích, avantýrách a krutostech byl odsouzen k smrti, nakonec skončil jako doživotní trestanec na Špilberku. Trest mu uložila císařovna Marie Terezie.

  • Narodil se jako třetí syn podplukovníka Johana Trencka a Anny Marie rozené Kettlerové. Podle příběhů se po porodu dítě jevilo mrtvé, tak ho porodní bába vykoupala ve víně, a skutečně ožilo (po vykoupání ve víně se dítěti prý vyhýbá smrt obloukem). A skutečně, budoucí generál přežil jako půlroční dítě rozsáhlé popáleniny po pádu do ohně i událost, kdy si jako čtyřletý hrál s otcovou nabitou zbraní a málem se zastřelil. Dokázal prý také vyskočit z kočáru, který se řítil do propasti, přežil podchlazení, když se pod ním prolomil led a také ve zdraví odolal všem epidemiím v jeho mládí, např. epidemii neštovic.
  • Zdroj: Wikipedia

Když ve svých 38 letech v roce 1749 v Brně zemřel, byl pochován v kapucínské hrobce. Řádu menších bratří odkázal 4000 zlatých. Osud válečníka kdysi inspiroval i spisovatele Karla Maye. V roce 2012 vznikla v Městském divadle Brno inscenace o Trenckovi. Brněnský pivovar po něm pojmenoval jeden ze svých produktů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mumie má řadu zranění a perfektní chrup

Před týdnem experti podrobili mumii radiologickému vyšetření v brněnské fakultní nemocnici. Zjistili, že ostatky jsou ve velmi dobrém stavu, což je možné přičíst podmínkám v kapucínské hrobce v Brně. Dále odhalili, že má mumie perfektní chrup, symetrickou kostru dobře stavěného muže a pěkně tvarovanou lebku.

Na těle ale také našli zlomeniny, jednu dobře zhojenou například nad kotníkem. „Ten, kdo se o něho staral, by klidně mohl pracovat na traumatologii,“ okomentoval před týdnem nález přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny Fakultní nemocnice Brno Vlastimil Válek. Vědci pořídili na 40 tisíc snímků, které budou postupně analyzovat. Chtějí například potvrdit, že oddělená hlava skutečně patří k tělu, což bylo v minulosti předmětem pochybností, a zjistit co nejvíce o Trenckových zraněních.

Odborníci zkoumali tělo barona Trencka (zdroj: ČT24)

Později odborníci zrekonstruují Trenckovu podobu včetně 3D modelu; všechny dostupné podobizny totiž vznikly až po baronově smrti a vizualizace barokního válečníka tak umožní porovnat představivost tereziánských a josefínských malířů s realitou. Trenckův model bude vystavený na speciální výstavě na Špilberku a návštěvníci ho v budoucnu budou moct zhlédnout i v Kapucínské hrobce, kde našel Trenck věčný odpočinek.