Až tisíce korun navíc zaplatí po povodních lidé za provoz vysoušečů a čerpadel

Události: Vysoké účty za energie po povodních (zdroj: ČT24)

Až desítky tisíc korun navíc za energie zaplatí domácnosti i firmy v oblastech postižených povodněmi. Při likvidaci následků totiž používají čerpadla, vysoušeče nebo přímotopy. Právníci upozorňují na nutnost včasné platby záloh. Jinak hrozí penále a další problémy.

Místo žáků a učitelů v krnovské škole stojí třicet vysoušečů. Škola používá i větráky a musí topit. Elektrický proud zatím vyrábí elektrocentrála. „Od minulého týdne, kdy jsme začali sušit, jsme spotřebovali už asi osm set litrů nafty. Uvidíme dál, jak pojedeme na elektřinu. Už jsme si dělali propočty a zjistili jsme, že rozpočet na elektřinu nám nevyjde,“ řekla ředitelka ZŠ Žižkova Monika Ondrová.

Odhadují, že do konce roku zaplatí za energie až desítky tisíc korun navíc. O další pomoc požádají město.

Bez zapnutého přístroje by do zimy dům nevysušili

Vysokého účtu za elektřinu se bojí i Hana Šťastná. Ještě před pár týdny měla doma dva centimetry vody. Místnosti stále vysouší. „Vyléváme opravdu každý den kýbl vody. Opravdu se nasbírá. Jede to hlavně přes noc,“ popsala.

Bez zapnutého přístroje by dům do zimy nevysušili. „Máme si zapsat datum, kdy jsme začali s vysoušením, a datum, kdy skončíme. A předpokládáme, že společnosti se nějakým způsobem nad námi slitují, protože je tady v okolí hodně lidí, co vysouší víc jak měsíc,“ řekla

„Obecně se dá říct, že to vysoušení bude přibližně trvat minimálně dva týdny a očekává se, že to navýšení může být mezi pěti a desíti tisíci korunami,“ spočítal energetický analytik Tomáš Vrňák.

Dvoutýdenní vysoušení rodinného domu vyjde, podle modelového příkladu, na osm a půl tisíce korun. Záleží na míře zatopení, počtu zapnutých přístrojů a třeba i na materiálu, ze kterého je dům postavený.

Zaplatit za energii zákazníci musí

Lidem v postižených regionech nabízejí někteří dodavatelé dočasné snížení měsíčních záloh nebo odložení plateb. Zákazníci tím získají čas. Povinnost zaplatit za spotřebovanou elektřinu totiž mají. „Pokud nemáme od toho dodavatele žádnou zprávu, že by došlo k odpuštění splátky nebo aspoň odložení splatnosti, tak opravdu platit musíme,“ potvrdila právnička dTestu Lucie Kejharová.

Zákazníci, kteří mají s úhradou závazků problém, by měli co nejdřív kontaktovat svého dodavatele. Domluvit se mohou třeba na splátkovém kalendáři.