Archeologové nalezli u Cerekvice desítky cenných předmětů

Východní Čechy - Archeologové na východě Čech nalezli další důkazy o kontaktech mezi někdejší římskou říší a starými Germány. V Cerekvici nad Loučnou u Vysokého Mýta vykopali desítky cenných předmětů včetně starodávné pece z mladší doby římské.

V místě, které si kdysi dávno lidé vybrali pro osídlení, nyní pracuje těžká technika. Archeologický průzkum totiž předcházel výstavbě teletníku. „Zpočátku jsme byli rozčarováni z tohoto opatření, ale nedá se nic dělat. Myslím si, že naše historie v tomto regionu je málo prozkoumaná, a tak to stálo za to,” vyjádřil se k průzkumu ředitel ZD Růžový palouček Jan Andrle.

Pozemek v Cerekvici už vydal desítky dalších cenných předmětů. Archeologové našli zbytky keramiky z římské říše, se kterou se zřejmě obchodovalo. Řada úlomků pochází i z ranného středověku a mladší doby kamenné. Průzkum také ukázal existenci kůlových staveb. „Jedním z dalších významných nálezů na tomto území je takzvaná bronzová ataše nádoby pocházející z území římské říše,” uvedl archeolog Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě David Vích.

Cerekvice nad Loučnou by se díky nálezům ráda zapsala do povědomí návštěvníků. „Určitě bychom rádi zveřejnili co nejvíce informací tak, aby lidé mohli postupně tyto věci vidět i v muzeu,” říká starosta Milan Šalda. Prozatím práce archeologů v Cerekvici nad Loučnou končí. Další průzkumy závisí na tom, zda se v oblasti začne znovu stavět. Podle odborníků se tu mohou nacházet vzácné předměty hlavně z mladší doby kamenné.