O víkendu se má mírně ochladit, noci mohou být mrazivé. Silně foukat bude až do soboty

Teploty o víkendu sice mají mírně poklesnout, kromě hor však nejspíš zůstanou nad nulou, přinejmenším přes den. V sobotu a neděli může být až sedm stupňů Celsia, v pátek ještě tepleji. V noci naopak mají klesnout teploty k nule nebo i pod ni. Zpočátku by mělo také silně foukat, výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav na čtvrtek a znovu i na noc z pátku na sobotu. Po víkendu meteorologové očekávají opět pozvolné oteplování.

Výstrahy na silný vítr budou platit ve čtvrtek do šesti hodin večer a opět od pátečních osmi večer do sobotních osmi hodin ráno. Územně se výstrahy drobně liší, shodně se týkají zejména Jeseníků, Českomoravské vrchoviny, ale i jejich širšího okolí. Konkrétně se výstraha ve čtvrtek týká východních částí Pardubického kraje, Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje, západních částí Moravskoslezského a Jihomoravského kraje a většiny Olomouckého kraje.

V pátek a sobotu bude výstraha platit pro celý Pardubický kraj a většinu Kraje Vysočina, naopak se nebude týkat větší části toho Olomouckého, a v Moravskoslezském kraji bude kvůli větru hrozit nebezpečí hlavně na Krnovsku.

Nárazy větru mohou mít rychlost kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu. Hrozí proto poškození stromů či pády větví, případně poletování uvolněných předmětů. Na horách by se turisté neměli vydávat na hřebeny.

S větrem se také nejspíš mírně ochladí. Zatímco ve čtvrtek i pátek mají vystoupat teploty na pět až devět stupňů Celsia a jen na horách by mělo být kolem nuly, v sobotu a neděli bude nejspíš maximálně mezi třemi a sedmi stupni.

Noci budou ještě chladnější. Ta ze soboty na neděli by dokonce mohla být v celém Česku mrazivá, meteorologové očekávají teploty mezi minus čtyřmi stupni a nulou. Noci na pátek a sobotu by měly přinést teploty poněkud vyšší – mezi minus jedním a plus třemi, respektive minus dvěma a plus dvěma stupni.

V pátek má také pršet, meteorologové očekávají déšť nebo přeháňky na většině území. Nejvydatnější srážky mají být na horách. „Večer budou nad 600 metry nad mořem dešťové srážky přecházet ve sněžení, ale zároveň bude přeháněk ubývat,“ nastínila meteoroložka Marie Odstrčilová. V sobotu by mohlo sněžit už jen na horách na severu republiky.

V pondělí by ještě mělo vydržet počasí podobné tomu víkendovému, pak se má začít pozvolna oteplovat. ČHMÚ na síti X připomněl, že ve středu zaznamenal rekordní teploty na téměř třetině stanic měřících alespoň třicet let. To by se ale bezprostředně nemělo opakovat. „Teploty nad deset stupňů Celsia v dalších dnech znovu nečekáme, nicméně i tak bude následující týden nadprůměrně teplý,“ avizovali meteorologové.