Českou noc osvítila polární záře

V Česku v neděli po setmění byla vidět polární záře. Upozornil na to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na části území panovala oblačnost. K pozorování je podle meteorologů kromě malé oblačnosti nutný dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha. Zatímco polární záře jsou v polárních oblastech celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný.

Polární záři pozorovali lidé z mnoha částí republiky. Mnozí dávali své snímky na účet ČHMÚ na X.

„Velice silná polární záře, jakou jsme nezažili už roky. Kdo by to byl čekal? Kdo máte jasnou oblohu, zkuste pozorovat nad severním obzorem. Viditelná je snadno pod tmavou oblohou i pouhým okem,“ psal před sedmou večer ČHMU.

Sledovat polární záři je podle odborníků nejlepší z místa s otevřeným obzorem na sever, nejlépe na horách či jiných místech, kde je tmavá obloha. Zatímco v severských zemích jsou polární záře viditelné po celé obloze, v Česku se objevují nevysoko nad severním obzorem, takže si je nezkušený pozorovatel může splést se září vzdáleného města.

Letos byla v Česku vidět polární záře v únoru a dubnu, kdy byla na řadě míst výrazná a dobře viditelná i z velkých měst. I tehdy však někde pozorování zhatily mraky. Záře byla nejen červená a zelená, ale měla i odstíny růžové a sahala až do zenitu, komentovala tehdy na webu tuto nevšední nebeskou podívanou Česká astronomická společnost.