TÉMA

Polární záře

V noci by mohla být v Česku vidět polární záře, odhadují vědci

Díky sobotní silné erupci na Slunci by v neděli večer a v noci mohla být vidět i z území Česka polární záře, která je v nižších zeměpisných šířkách vzácná. Informoval o tom Astronomický ústav Akademie věd ČR. Podle meteorologů bude s ohledem na oblačnost větší šance vidět úkaz na Vysočině, Moravě a ve Slezsku.
24. 3. 2024|

Na Slunci došlo během 24 hodin ke třem erupcím síly X. Zemi neohrozily

Slunce se blíží k vrcholu svého jedenáctiletého cyklu, takže je mimořádně aktivní. Důkazem jsou tři erupce, k nimž došlo během posledního dne. Všechny patřily do třídy těch nejsilnějších – naštěstí ale mířily mimo Zemi.
23. 2. 2024|

Polární záře plála nad Českem. Lidé mohli na obloze spatřit růžovou, červenou i zelenou

Na obloze byla v noci z neděle na pondělí už od setmění vidět polární záře. Lepší podmínky k pozorování panovaly podle odborníků na jihu Čech, na Vysočině a na jižní Moravě. Nutný byl také dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha. Zatímco polární záře jsou celkem běžné v severských oblastech, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 10:28|

Českou noc osvítila polární záře

V Česku v neděli po setmění byla vidět polární záře. Upozornil na to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na části území panovala oblačnost. K pozorování je podle meteorologů kromě malé oblačnosti nutný dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha. Zatímco polární záře jsou v polárních oblastech celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný.
5. 11. 2023Aktualizováno5. 11. 2023, 22:22|

V neděli nad Českem plála polární záře. Byla k vidění z mnoha míst

V neděli se díky erupci na Slunci velká část Evropy dočkala polární záře. Unikátní jev byl tentokrát pozorovaný také z českého území.
24. 4. 2023|

Nad severním obzorem by v noci mohla být viditelná polární záře

Nad severním obzorem České republiky by v noci na pondělí mohla být viditelná vzácná polární záře. Zemské magnetické pole je totiž narušené kvůli erupcím na Slunci. Na svém Facebooku na to upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pro sledování polární záře je nutností tmavá obloha.
23. 4. 2023|

Na severu Čech byla vidět polární záře. V noci na úterý by mohla být ještě hezčí

Na severu Čech byla v neděli pozdě večer k vidění vzácná polární záře. Vznikla v důsledku geomagnetické bouře, kterou způsobily erupce na Slunci. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a astronoma Petra Horálka by v noci na úterý mohla být záře ještě výraznější.
27. 2. 2023|

Bouřlivé kosmické počasí může zapříčinit výpadky navigací, na výzkumu se podílel i Čech

Vědci zjistili, že kosmické počasí může zapříčinit například výpadky navigací na Zemi. Pomalé kmitání takzvaného slunečního větru se podle nich šíří právě až ke sto tisíc kilometrů vzdálené Zemi, kde ovlivňuje její geomagnetické pole. Na mezinárodním výzkumu, který vyšel v odborném časopis Nature Physics, se podílel také Jan Souček z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR (AV).
4. 1. 2023|

Astronomovi se podařilo v noci na pondělí zachytit polární záři nad sečskou přehradou

V České republice byla v noci na pondělí vidět polární záře. Fotografie pořídil půl hodiny po půlnoci astronom Petr Horálek na břehu sečské přehrady na Chrudimsku. Úkaz, který je v tuzemsku velmi vzácný, byl vidět patnáct až dvacet minut.
14. 3. 2022|

Polární záře se mohou objevovat i bez bouří na Slunci. Nejlepší na pozorování je jaro a podzim

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. V polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách, na jakých leží Česko, je ale jejich výskyt vzácnější. Objevují se jen výjimečně – například během posledního říjnového víkendu se přes slibné podmínky nakonec na nebi neobjevily. Přesto je ale možné je na území Česka očekávat.
1. 11. 2021|

Navzdory očekávání polární záři lidé z Česka neuvidí ani v noci na pondělí

Polární záře z území Česka v noci na neděli pozorovatelná nebyla. Ačkoliv odborníci připouštěli, že by mohl úkaz nastat aspoň z neděle na pondělí, Česká astronomická společnost (ČAS) v podvečer na Facebooku uvedla, že ho od nás nakonec lidé nespatří. Experti předpovídali možnost jejího pozorování v důsledku čtvrteční silné erupce na Slunci. Záře jsou důsledkem interakce hustého oblaku nabitých částic se zemskou atmosférou.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 18:52|

Polární záře bude ze soboty na neděli vidět pravděpodobně i z Česka a Slovenska

Z území Česka a Slovenska bude možné ze soboty na neděli spatřit polární záři. Podle astronoma Petra Horálka ze Slezské univerzity v Opavě to vyplývá z informací amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Úkaz by se mohl objevit už po setmění, podmínky pro pozorování budou dobré. Záře jsou důsledkem interakce hustého oblaku nabitých částic se zemskou atmosférou.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 14:48|

Lovce světla přitahuje tanec severní záře. Laponsko je pro ně zemí zaslíbenou

Fotograf Alexander Kuzněcov pochází z ruského dálného severu. V den svých osmnáctin spatřil svou největší polární záři a rozhodl se, že jejímu fotografování zasvětí kariéru. Přestěhoval se do Finska a v roce 2012 začal. Galerie představuje ty nejzajímavější snímky, které se mladému lovci světla podařilo zachytit.
4. 3. 2021|

Listopad 1989: Když začaly první demonstrace, nad Českem zazářila výjimečná rudá polární záře

V době, kdy začínaly události 17. listopadu 1989 na Národní třídě, se na obloze nad tehdejším Československem objevil výjimečný astronomický jev – velmi výrazná polární záře.
17. 11. 2019|

Ulovit polární záři, projít se po „karibské“ pláži. Magické Lofoty a nedotčená Senja jsou ráj severu

Minimum turistů, rozeklané hory a čisté moře. To vše nabízejí severonorské Lofoty a Senja, magické ostrovy za polárním kruhem, které uhranou nedotčenou přírodou. Na road trip do severského ráje se autorka vydala hlavně kvůli túrám s neuvěřitelnými panoramaty, ale také tajuplné polární záři. A zadařilo se.
20. 9. 2019Aktualizováno20. 9. 2019, 16:26|