Polární záře plála nad Českem. Lidé mohli na obloze spatřit růžovou, červenou i zelenou

Na obloze byla v noci z neděle na pondělí už od setmění vidět polární záře. Lepší podmínky k pozorování panovaly podle odborníků na jihu Čech, na Vysočině a na jižní Moravě. Nutný byl také dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha. Zatímco polární záře jsou celkem běžné v severských oblastech, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný.

Polární záři vyvolala chladnější oblaka plazmatu nad povrchem Slunce, které erupce v pátek 3. listopadu vyvrhla do okolního prostoru.

„Tyto nabité částice dorazily v neděli k Zemi a silně rozbouřily zemskou magnetosféru. Na obloze se večer rozhořela krásná polární záře, která byla vidět i z části území Česka a Slovenska,“ uvedli astronomové.

Výskyt polárních září v Česku je vzácný a v průběhu jednoho slunečního cyklu, který trvá přibližně jedenáct let, se objeví průměrně pět až osm natolik intenzivních polárních září, aby z tuzemska byly pozorovatelné.

„Podle záznamu ve slunečním větru možná dorazily hned dvě vlny částic,“ uvedli k nedělnímu úkazu astronomové.

Události: Polární záře nad Českem (zdroj: ČT24)

Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě v neděli doplnil, že polární záře nad českým obzorem se možná občas bude objevovat do pátku 10. listopadu. Pravděpodobně ale podle něj bude viditelná jen při správném zaznamenání fotoaparátem.

Sledovat polární záři je podle odborníků nejlepší z místa s otevřeným obzorem na sever, nejlépe na horách či jiných místech, kde je tmavá obloha. Letos byla v Česku vidět polární záře v únoru a v dubnu, kdy byla na řadě míst výrazná a dobře viditelná i z velkých měst, ačkoli také tehdy někde pozorování zhatily mraky. Dubnová záře byla červená a zelená, ale měla i odstíny růžové a sahala až do zenitu.