Vernerova mentalita

Do Československé republiky přijel na oslavu třiapadesátých narozenin prezidenta Klementa Gottwalda první olympijský vítěz v krasobruslení, Švéd Ulrich Salchow. To se sice nestalo, ale mohlo. Stal se naopak jiný příběh, ovšem docela podobný. „Řekl bych, že minimálně třicet procent úspěchu, který jsem letos sklidil, jde na mentální přípravu,“ nechal se slyšet koncem ledna krasobruslař Tomáš Verner, když přivezl bronz z mistrovství Evropy v Bernu. Tu mentální přípravu má na svědomí Daniel Landa, s nímž se sportovec před časem spřáhl, aby jej zpěvák po mentální stránce trochu vycepoval.

Verner prý věnuje své hlavě zhruba 40 minut denně. Ještě tam jsou ale malé mezery, což ostatně dokazuje jeho cesta do komunistické Severní Koreje, kde se český reprezentant zúčastnil oslav 70. narozenin (nebo 69., ty údaje se různí) tamního vůdce Kim Čong-ila. „Doufám, že to ve zdraví přežiju,“ řekl směrem k exhibiční akci.

Proč bys to, Tomáši, nepřežil? Když nebudeš rozjíždět žádné diverzní akce nebo si neplivneš na Čong-ilův plakát, všechno bude fajn a oslavíš Valentýna se svou přítelkyní, jak sis tolik přál. Sice si nedovedu (nebo spíš ani nechci) představit, jaký musí být zážitek slavit svátek zamilovaných zrovna v KLDR, ale to nechme stranou.

Tomáš chce jen sportovat, do politiky se nemíchat. „Beru to jako exotický výlet,“ vysvětlil s tím, že se rád jednou o zážitky ze své cesty podělí s vnoučaty. V té době už snad bude Severní Korea svobodnou zemí, i když je to spíš jenom zbožné přání.

„Tomáš je v KLDR velice populární. Jede udělat radost normálním lidem,“ řekl Lukáš Přibyl ze společnosti Sport Invest, která Vernera zastupuje. Jestli má na mysli zástupce generality a tamní partaje, pak je vše v pořádku. Už jasně vidím, jak se na zimním stadionu v Pchjongjangu rozplývá prostý severokorejský dělník nad Vernerovou dovedností.

Faktem je, že ačkoliv se krasobruslař odvolává na svůj sportovní um a politiku komentovat nechce a ani nemusí, možná by se mohl nad svým krokem alespoň zamyslet. A třeba by přišel na to, že Severní Korea není exotika, ale tragédie a možná by také zjistil, že nevědomky podpořil stát, díky jehož raketám tu možná v budoucnu budeme všichni dělat ve vzduchu trojité axely. A Tomáš s námi.

  • Krasobruslař Tomáš Verner autor: Jaroslav Podhorský, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2187/218625.jpg
  • Kim Čong-il oslavil narozeniny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2329/232868.jpg