V Británii ubývá nás „Poláků“, chybějí třeba pečovatelky, říká spisovatelka Pekárková

Spisovatelka Pekárková v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Z Velké Británie odcházejí lidé, kteří do země přišli ze střední a východní Evropy, říká spisovatelka Iva Pekárková, která ve Spojeném království žije. „Už teď se to projevuje v tom, že se třeba daleko hůř shánějí pečovatelky o staré lidi a podobně,“ uvedla v Událostech, komentářích, kde mluvila o náladě v zemi ohledně brexitu.

„Je tam určitě míň nás Poláků  – pro Brity jsme v podstatě Poláci, spadáme do úplně stejné kategorie. Takže nás Poláků to jest Poláků, Čechů, Slováků, Maďarů, Estonců a tak dále,“ uvedla Pekárková s tím, že lidé, kteří nemají ve Spojeném království kořeny a „nemají pocit, že tam musí žít“, se často vracejí do zemí svého původu.

Projevuje se to podle ní v nedostatku některých profesí na pracovním trhu. „Moje kamarádka pracuje jako pečovatelka a teď nedávno jí agentura zvýšila plat o 20 procent. Najednou zjistila, že pečovatelek je mnohem míň, a tím pádem může s agenturou jednat tvrději,“ vysvětlila spisovatelka.

Pekárková se také domnívá, že pokud jde o vnímání cizinců, existují rozdíly mezi Londýnem a jinými částmi země. „Já jsem třeba v Londýně nikdy neměla pocit, že bych tam byla nějak nevítána. Fakt je, že mluvím dobře anglicky a tak dále,“ připouští.

Její přátelé z dalších oblastí Spojeného království ale mají horší zkušenosti. „Jejich dětem najednou spolužáci nadávají, že jsou polská verbež. A přitom třeba leta letoucí bylo všechno v pořádku. Tohle je taková ta nenávist, která byla vybuzena podle všeho uměle kvůli brexitu,“ myslí si spisovatelka.

Celý rozhovor si přehrajte ve videu.