Ucho Svobody: Ucho s lehkou bilancí

Do konce osmičkového roku zbývá deset dní. Skončil rok "osudových výročí", začíná rok Bohuslava Martinů. V té větě je obsažen celkový návrat k všednímu normálu. Osmičky zná každý, Martinů zajímá jen málokoho. Symbol doby, která dává přednost lehkým symbolům a zapomíná na důležité detaily.

Rok 2008 přinesl mimořádné úspěchy českomoravským filmařům. Markéta Irglová získala jako první žena v historii Česko(slovenska) plnohodnotného Oscara a ještě navíc nominaci na Grammy, neobyčejnou kombinaci i ve světovém měřítku. A Helena Třeštíková Evropskou filmovou cenu za svůj dokument.

Hudební fandové si odškrtli další položky - z velkých osobností u nás letos poprvé koncertovali Leonard Cohen, Tom Waits, Bobby McFerrin a taky režisér Woody Allen. Z těch velkých už tu nebyl jen málokdo - namátkou si vzpomenu na Joni Mitchell a Cassandru Wilson. Nikdo další mě nenapadá.

Naštěstí pořád ještě vycházejí cédéčka, i když se pomalu propadají do propasti minula. K jejich bilanci se vrátím příští týden, jen poznamenám, že zatím je tu aspoň comeback vinylů. Na něj z výrobců gramofonů nejpružněji zareagoval kávový gigant Tchibo, který nabídl za slušnou cenu kvalitní přístroj.

Co se propadá, je zcela zřejmě sport. Na olympiádě uspěli jen střelci, v hokeji už vaříme jen postarší polévku a propadáme se do mírného podprůměru. Fotbal už tam je a na klubové úrovni začíná působit vyloženě směšně. A tak se zoufale chytáme menšinových záležitostí typu florbalu a těšíme se na první mistrovství v běhu na lyžích na bahně. Kateřina Neumannová se rozhodla za dvě naše miliardy zasněžit okolí Liberce. A zlomit tak globální oteplování.

A když jsme u něj, vzpomeňme našeho fandu jazzu a dobré klasiky prezidenta Václava Klause. (Že je expert na hudbu potvrdil svým výrokem, že má rád oba zmíněné styly - má přece doma kompletního Svěceného a Stivína.) Ten opět přispěl několika vynikajícími postřehy do světové pokladnice politického bizáru. A opustil ODS. Stranu, kterou založil a která se potácí nad propastí. Zásah v pravou chvíli. Pavel Bém se z toho jel vyšplhat nahoru.

Myslím ovšem, že nejlepší charakteristiku roku a celé naší současnosti přineslo zastřelení a především následný velkolepý pohřeb kolotočářova syna. Ještěže aspoň dorazila krize. Její zatímní projevy, snižování cen na všech frontách, můžou narušit obecné představy o ekonomice: pokud bude ještě hůř, mohlo by nám být líp. A my se konečně dozvíme reálné ceny všech produktů.

Byl to prostě rok, kdy zpupnost dostala poněkud na zadek.

  • Markéta Irglová a Glen Hansard autor: AMPAS, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/99/9813.jpg
  • Václav Klaus a Woody Allen autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/589/58879.jpg
  • Pohřeb Václava Kočky autor: Roman Vondrouš , zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/482/48169.jpg