Smutek v mrazivém Bulharsku

8. února je v Bulharsku státní smutek. Oficiálně za oběti z vesnice Biser, kterou odnesla voda po protržení hráze nedaleké přehrady. Hráze, o které se říkalo, že vydrží. Státní smutek by to mohl být za všechny oběti mrazů, i za škody napáchané zimními kalamitami posledních týdnů. Vyhlášen je ale na dobu, kdy většina země nemá čas smutnit, jinak nepřežije. Kromě velkých vod, které se vylévají z břehů a na jihu země ohrožují všechny v blízkosti řek a před kterými se evakuuje i na řeckém a tureckém území, kam z Bulharska pokračují, je neustále sledováno množství ledu na Dunaji – dnes je pod ním místy 80% řeky a plavba je už dávno zastavena. Dále po proudu, na rumunském území, už je hlášeno 100% ledu.

V zemi je zákaz pohybu nákladních vozů mimo obce, hodně silnic je uzavřeno vůbec, několik horských průsmyků také. Úřady občany odrazují od jízdy autem, a když už, tak radí mít nejen plnou nádrž a sněhové řetězy, ale i pořádně nabitý mobil. Mnohé městské čtvrti a stovky vesnic jsou bez elektřiny, bez telefonického spojení, nefunguje internet, místy ani vodovod. Rodičky, urgentní případy a lidi závislé na hemodialýze převážejí do zdravotnických zařízení obrněná armádní vozidla. Koho z nich tam dopravily už dříve, je pro jistotu hospitalizován na dobu kalamity.

  • Zima ve Varně autor: Margarita Troševa, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3275/327445.jpg
  • Sníh ve Varně autor: Margarita Troševa, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3275/327446.jpg
  • Moře ve Varně autor: Margarita Troševa, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3275/327448.jpg
  • Moře ve Varně autor: Margarita Troševa, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3275/327449.jpg

V jedné továrně bylo celý den uvězněno bez jídla 80 dělníků noční směny, kteří se třímetrovými závějemi nemohli dostat domů. Vlaky jezdí se zpožděním, pokud vůbec. Sníh, led, vánice, mlha – a teploty pod nulou. Zatím sice ne pod –10, ale silný vítr (místy síly orkánu) subjektivní pocit mrazu násobí a při silném sněžení znemožňuje práci cestářům. Kvůli němu jsou uzavřené dva největší námořní přístavy – ve Varně a Burgasu. V pohotovosti je armáda, policie a samozřejmě technická údržba. Školy mají celostátní mimořádné prázdniny.

Je uzavřený hlavní hraniční přechod a přejezd do Turecka, vlak z Istanbulu zůstal stát na druhé straně. Není možné ani přejet po mostě přes Dunaj do Rumunska.

Státní smutek bude v Bulharsku spíše gestem politiků a na zastavení lidé moc času mít nebudou. Je třeba si s nejhorším poradit co nejdříve, protože předpověď hrozí ochlazením o 10 °C a to může být pro zatopená místa, vesnice bez elektřiny a velmi vytížené teplárny kritické.