Politolog: Fixace na autoritářskou Čínu může Česku uškodit

Česká republika by se neměla tolik orientovat na autoritářskou Čínu, doporučuje politolog Lukáš Valeš ze Západočeské univerzity v Plzni. Místo toho by se mělo Česko soustředit na spolupráci s jedním z největších investorů v tuzemsku Tchajwanem.

Podle politologa Valeše není důležité, za jakých podmínek ministr kultury Daniel Herman přijal dalajlamu. „Jde o poměrně výrazný střet v koalici a i kdyby kauza skončila na vládní úrovni, bude pokračovat dál. Rozhodně by neměla skončit debata o české zahraniční politice,“ myslí si Valeš.

Čínu považuje za konfliktní a autoritářský stát a upozorňuje, že Čína se v jižní Asii střetává i se státy jako Spojené státy nebo Vietnam, s nimiž má Česko dobré vztahy. Kvůli spolupráci s Čínou si je ale může Česko znepřátelit.

Politolog Valeš: Česko by se nemělo fixovat na autoritářskou Čínu (zdroj: ČT24)

Podle něj by se Česku vyplatila větší orientace například na Tchajwan, který na rozdíl od čínských akvizic v tuzemsku investuje a podílí se na růstu DPH. „Musíme si uvědomit, nakolik se nám spolupráce s Čínou vyplatí politicky i ekonomicky,“ upozorňuje Valeš.

Vyjádření ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který přirovnal setkání svého kolegy z vlády Daniela Hermana s dalajlamou ke schůzce s Konrádem Henleinem a následně se za něj omluvil, považuje Valeš za „racionalizaci neracionálního“. „Sociální demokracie je v prekérní situaci. Průzkumy ukazují, že to vyjádření není šťastné ani pro voliče ČSSD, ani pro ty, u kterých by sociální demokraté chtěli zabodovat,“ dodává.