Karas: Nápad zvýhodnit státní a církevní demonstrace v Polsku projde. To je jasné

Přednost dostanou v Polsku vládní a církevní demonstrace (zdroj: ČT24)

Polský nejvyšší soud ostře zkritizoval změny v zákoně o veřejných shromážděních. Označil je za protiústavní. Vládní strana Právo a spravedlnost chce zpřísnit podmínky konání demonstrací a upřednostnit akce státu a církve a takzvaná opakující se shromáždění. Poslanci změny schválili už 2. prosince, hlasování senátorů je naplánováno na středu.

Verdikt je předem jasný, míní zpravodaj ČT v Polsku Miroslav Karas. PiS má většinu v senátu i v sejmu a prezident zřejmě nepůjde proti „své“ straně.

„Kritici se bojí, že budou upřednostňováni zástupci církve nebo ti, kteří přijdou z městského úřadu a řeknou: ne, my chceme na stejném místě uspořádat naši demonstraci. Opozice tvrdí, že vláda chce zalepit Polákům ústa. V kritice vlády jsou aktivní všechny opoziční strany, které se bojí, že nebude možné oznámit záměr uspořádat demonstraci. I kdyby přišli jako první, nebylo by jisté, že by protest uspořádat mohli,“ popsal Miroslav Karas.

Shodou okolností se v příštích dnech chystají masivní protesty „proti devastaci Polska“, které organizuje opozice. Budou zaměřeny nejen na novou verzi zákona o veřejných shromážděních, ale připomenou vládní snahy zakázat potraty nebo metodu umělého oplodnění in-vitro. „Demonstranti chtějí shrnout roční působení politiků za Právo a spravedlnost,“ upozornil zpravodaj ČT v Polsku.