SOUHRN: Zásadní události čtvrtka 19. září

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy čtvrtka 19. září 2024.

ON-LINE: Povodňový stav platí na méně než čtyřiceti místech

Povodně v Česku ustupují, některý z povodňových stupňů platil ve čtvrtek večer podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na méně než čtyřiceti místech. Několik nejvyšších stupňů zatím platí na jihu Čech, na dolním toku Labe pod soutokem s Vltavou a na Dyji na jižní Moravě. I když se hladina Lužnice v jihočeské Frahelži pohybuje kolem stupně, který ČHMÚ označuje jako extrémní povodeň, bezprostřední ohrožení nehrozí. Veselí nad Lužnicí na Táborsku díky zlepšení situace odvolalo evakuační pohotovost, která trvala několik dní. Pokračují také odklízecí práce. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček požádal dobrovolníky, aby se obrátili na ty, kteří organizují pomoc v zasažených oblastech. Jet tam na vlastní pěst by mohlo podle něj práci záchranářů zkomplikovat.


Stát dá desítky miliard na škody po povodních. Schodek stoupne na 282 miliard

Ministerstvo financí připraví kvůli povodním novelu letošního státního rozpočtu, deficit se zvýší o třicet miliard korun na 282 miliard korun. O deset miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok, jeho schodek by měl být 240 miliard korun. Novelu i příští rozpočet by měla vláda schválit příští týden, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po prvním jednání vládní pracovní skupiny pro financování škod způsobených povodněmi.


Von der Leyenová slíbila státům zasaženým povodněmi deset miliard eur

Státy střední Evropy zasažené povodněmi budou moci využít deset miliard eur z unijních fondů soudržnosti, řekla ve čtvrtek ve Vratislavi šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Prohlásila, že je nutné postiženým zemím umožnit, aby mohly peníze použít co nejrychleji a co nejjednodušeji.


Ve Vratislavi kulminuje Odra, povodňová vlna míří do Německa

Hlavní povodňová vlna dosáhla polské Vratislavi, městský protipovodňový systém její nápor udržel, uvedl podle listu Gazeta Wyborcza starosta města Jacek Sutryk. Polský premiér Donald Tusk ale ještě ráno varoval před „neopodstatněnou úlevou“ a zdůraznil, že je stále brzy na to, aby bylo možné prohlásit záplavy za překonané. Právě ve Vratislavi se odpoledne sejde šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová s premiéry Polska, Česka, Slovenska a Rakouska. Řešit budou spolupráci při odstraňování následků extrémního počasí. Hladina Labe v Drážďanech kulminovala, v Braniborsku se připravují na povodňovou vlnu z Odry.


OBRAZEM: Satelity ukázaly místa poničená povodněmi

Satelitní snímky nabízejí srovnání krajiny před povodněmi a po nich. Společnost Maxar zveřejnila své fotografie z oběžné dráhy, které zobrazují poškozená území ve vysokém rozlišení.


V Karlových Varech sjel autobus po střetu s autem do kolejiště. Sedmnáct lidí je zraněných

U Tržnice v Karlových Varech ráno sjel autobus po nehodě do železničního kolejiště. Podle informací hasičů a Správy železnic pádu autobusu na koleje předcházela srážka s osobním autem. Řidič autobusu, patnáct cestujících a řidič osobního auta byli ošetřeni s lehkými zraněními, kvůli vyššímu počtu zraněných vyhlásili záchranáři traumaplán prvního stupně. Po ošetření ale nakonec zůstala v nemocnici jen jedna osoba na hospitalizaci. Provoz v centru města byl obnoven kolem 15:30. Hasiči a Správa železnic odstranili uvázlý autobus v kolejišti. Oprava trati potrvá zřejmě do soboty.


Výbuchy se dají považovat za vyhlášení války, řekl Nasralláh

Výbuchy tisíců komunikačních zařízení ve středu a v úterý v Libanonu byly bezprecedentní ranou pro hnutí Hizballáh. Podle tiskových agentur to ve čtvrtečním televizním projevu uvedl šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh. Podle něj tím Izrael překročil všechny meze a chtěl zabít na pět tisíc lidí. Výbuchy se dají považovat za vyhlášení války, dodal. Řekl také, že Hizballáh bude bojovat s Izraelem do ukončení bojů v Pásmu Gazy.


Rusko donutilo válčit na Ukrajině desítky Indů

Ruský režim podle Indie donutil 91 jejích občanů narukovat do invaze na Ukrajinu. Desítkám z nich už se podařilo dostat se zpět domů, řada dalších ale na svůj návrat do vlasti stále čeká. Jejich příběh popsala britská stanice BBC.


Srážku vlaků v Praze policie vyšetřuje i pro podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky

Středeční srážku dvou osobních vlaků v pražské Libni vyšetřuje policie nejen pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, ale také z ohrožení pod vlivem návykové látky. Při nehodě byly zraněny tři desítky lidí. Strojvedoucí jednoho z vlaků minul návěstidlo zakazující jízdu, druhému vyšla pozitivně dechová zkouška na alkohol. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) na místě nadýchal 1,96 promile alkoholu.


Pozadí při videokonferenci může ovlivnit pocit únavy a vyčerpání

Mnoho lidí během covidové pandemie zažilo práci z domova – a spolu s ní i videokonference. Ty ale i nyní zůstávají součástí života mnoha lidí, kteří stále pracují na dálku, ale také se touto technologií spojují s rodinami a přáteli. Videokonference ale mohou mít negativní dopady na psychické zdraví, a to i v závislosti na tom, jaký typ pozadí uživatel zvolí.

Události ČT (19. 9. 2024) (zdroj: ČT)