Demokracie umírá v temnotě, bez novinářů, připomněl Washington Post fanouškům Super Bowlu

Horizont: Washington Post si zaplatil reklamu během Super Bowlu (zdroj: ČT24)

Boj o postavení tradičních médií v éře Donalda Trumpa vstoupil do neobvyklé arény. Deník Washington Post, pevnost nezávislé žurnalistiky, si zaplatil reklamu ve vůbec nejdražším vysílacím čase: během Super Bowlu, finále amerického fotbalu. Minutový spot hájí práci novinářů a upozorňuje na její rizika. Jde o zatím finančně nejnáročnější příspěvek v marketingové bitvě velkých amerických médií za udržení prestiže.

Finále, které bourá rekordy, a to i ve sledovanosti. Jen v uplynulých devíti letech se ratingy Super Bowlu vždy spolehlivě šplhaly nad 100 milionů diváků. Mimořádný zájem přitom odrážejí i ceny reklamních časů. Jediná vteřina v přestávce stojí letos v přepočtu zhruba čtyři miliony korun. 

Vůbec poprvé se na televizních obrazovkách v přestávce prestižního sportovního podniku objevil na obrazovce deník The Washigton Post se sloganem Demokracie umírá v temnotě. Ten prestižní list s více než 140letou historií adoptoval vloni a umístil jej rovnou jako součást značky na titulní stranu.

The Washington Post aktuálně připomíná nejen nebezpečí zpochybňování pravdy, ale především oběti, které novináři musejí přinášet.

Vzkazu, který deník miliardáře Jeffa Bezose o Super Bowlu vyslal do světa, propůjčil hlas Tom Hanks. Kariéra uznávaného herce a spisovatele se přitom s deníkem The Washington Post výrazně protíná už podruhé. V blockbusteru Stevena Spileberga Akta Pentagon: Skrytá válka ztvárnil skutečnou postavu šéfredaktora Bena Bradleeho.

Komerční taktiku úderných sloganů ve svém politickém boji i v útocích na pozice tradičních zpravodajských institucí plně rozvinul prezident Donald Trump ve volebním boji i v úřadě. Americká média pravidelně osočuje z šíření „fake news“, tedy falešných zpráv.  

Na Trumpovy útoky už v roce 2017 reagoval jiný pilíř americké novinařiny deník The New York Times reklamou odvysílanou při sledovaném televizním přenosu předávání filmových Oscarů. Přímo na dřeň faktů se pokouší dostat i rok a půl stará reklamní kampaň CNN, v níž se říká: „Možná byste mohli začít věřit tomu, že toto je banán. Ale není. Je to jablko.“