Zlínská animátorka studovala u mistrů oboru v Disneyho škole

Zlín – Studium na zřejmě nejprestižnější animátorské škole, setkání s šéfem studia Pixar a desítky odevzdaných animátorských prací. Doktorandka zlínské univerzity Zuzana Bahulová se vrátila z půlročního pobytu na špičkové animátorské škole California Institute of The Arts. Institut, který založil Walt Disney, o zlínskou animátorku natolik stál, že jí odpustil většinu školného a zařadil ji mezi šest desítek přijatých studentů. Na školu se dostala jako vůbec první Češka.

Tvůrci světově úspěšných animovaných pohádek ze studií Walta Disneyho, Blue Sky nebo Pixar – a zlínská studentka Zuzana Bahulová. Ti všichni studovali na špičkové škole California Institute of The Arts. Zlínská doktorandka strávila půl roku na stáži v Los Angeles, kde se řemeslo učila od mistrů svého oboru. „Bylo to naprosto neskutečné. To se vám jinak chodí do školy, když vidíte, že to funguje, že se tím ti lidé uživí. A že animace milují lidé na celém světě. To je prostě nádherný sen,“ vzpomínala Bahulová na své dojmy.

Prestižní škola o zlínskou animátorku stála natolik, že jí odpustila devadesát procent z půlmilionového školného. Právě tolik stojí půlroční studium na kalifornském institutu, kam se navzdory vysokému poplatku každý rok hlásí na osm set zájemců. Škola jich bere jen šedesát. „Byl to pro ně hnací motor, aby školu dodělali, aby získali vízum a aby se dostali do jednoho z prestižních studií. A oni se většinou dostali,“ uvedla Bahulová.

Rozhovor s animátorkou Zuzanou Bahulovou (zdroj: ČT24)

Přesto se studentům investice vyplatí. Na škole si budoucí zaměstnance vybírají takřka všechna velká animátorská studia, jejichž šéfové na institut pravidelně dochází. Zuzana Bahulová se osobně setkala například s Johnem Lasseterem, spoluzakladatelem studia Pixar.

První animované snímky začala studentka původem z Napajedel zkoušet před osmi lety. „Animace je prostě strašně náročná práce. Musíte nakreslit jeden obrázek za druhým, každý pohyb, každý milimetr, prostě tisíce a tisíce obrázků. Říkají, že základ je v zorničkách,“ podělila se Bahulová o své zkušenosti. Za své práce získala už řadu ocenění doma i v cizině. V zahraničí rovněž vystavovala. Zaujala hlavně animace Otto Wichterle, která se promítala na festivalu Short Short Story Film Festival v USA a následně jej odvysílala rakouská televize.

Po obhájení disertace na zlínské univerzitě ji čeká rozhodnutí, zda zůstane doma, nebo zkusí animátorskou kariéru za oceánem. Podle svých dosavadních úspěchů by se Zuzana Bahulová v cizině neztratila.