Zemřela Nina Divíšková. Matka z Příběhů obyčejného šílenství i babička z Vyprávěj

Zemřela Nina Divíšková, bylo jí 84 let. Jako herečka byla spojena především s Činoherním klubem, kde se zapsala třeba jako Svatava z grotesky Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho. Hrála také v televizi, nejznámější je zřejmě její babička Běta z Vyprávěj, a ve filmu. Za roli ve snímku Příběhy obyčejného šílenství obdržela nominaci na Českého lva.

Rodačka z Brna vystudovala pražskou DAMU, kde se seznámila s budoucím manželem, režisérem a hercem Janem Kačerem. S ním a s řadou dalších hereckých osobností pak spoluvytvářela slavnou etapu ostravského Divadla Petra Bezruče konce padesátých a první poloviny šedesátých let. Zapsala se zejména rolí Káči v Drdových Hrátkách s čertem.

V  Činoherním klubu

Její divadelní život je ale spjat především s pražským Činoherním klubem, v jehož angažmá setrvala 35 let. Hrála v něm od samého začátku a zažila tak slavnou éru této svébytné scény. Nechyběla ani v obsazení těch nejoceňovajších inscenací, jako bylo Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho od Ladislava Smočka nebo Mandragora v režii Jiřího Menzela. 

Zemřela herečka Nina Divíšková (zdroj: ČT24)

I po odchodu z „Činoheráku“ na divadelních prknech zůstala. Mimo jiné hostovala v Dejvickém divadle  kde se po devět let vžívala do role aktivistické matky v Příbězích obyčejného šílenství. Nominována za ni byla na ceny Thálie. Autor a režisér Petr Zelenka Divíškovou obsadil i do filmové verze, která jí vynesla nominaci na Českého lva.

Babička z Vyprávěj

Film si jí začal všímat sice už v polovině šedesátých let, až do zralého věku ale většinou ztvárňovala malé nebo vedlejší role. Jedním z prvních natáčení bylo v roce 1966 psychologické drama Návrat ztraceného syna, ve kterém její manžel Jan Kačer hrál hlavní úlohu – ona sama se představila jako mladá pacientka psychiatrické léčebny. Větší prostor jí dala třeba intrikářská Otýlie v Morgianě Juraje Herze. 

Výraznější příležitosti před kamerou dostala Nina Divíšková až v posledních letech – například v už zmíněné filmové verzi Příběhů obyčejného šílenství či v komedii Anglické jahody a hlavně coby babička Běta v seriálové sáze Vyprávěj. Naposledy se její jméno objevilo v titulcích komedie Manžel na hodinu v roce 2016.