Zemřela irská spisovatelka Edna O'Brienová

Po dlouhé nemoci zemřela v sobotu spisovatelka Edna O'Brienová, řazená k nejlepším irským autorkám románů. Bylo jí třiadevadesát let. O úmrtí v neděli informovalo její nakladatelství Faber. V roce 2003 byla O'Brienová v Praze na festivalu spisovatelů.

Senzaci vzbudila již její prvotina The Country Girls (Venkovská děvčata) z roku 1960, kterou pobouřila svoji rodnou zemi, tehdy silně katolickou a konzervativní. Kniha byla v Irsku zakázána, a dokonce i pálena. Získala jí však mezinárodní uznání.

O'Brienová vydala více než dvacet knih. Většinu z nich tvořily romány a povídkové sbírky. Napsala také pět divadelních her a čtyři díla literatury faktu. Ve svých románech zpochybňovala náboženské, sexuální a genderové hranice Irska. Psala až do svých devadesáti let. Její poslední román Girl (Dívka) je příběh z roku 2019 o dívkách unesených v Nigérii skupinou Boko Haram.

Její líčení ženských zkušeností bylo tak univerzální, že v roce 2021 obdržela nejvyšší francouzské kulturní vyznamenání. V Česku vyšla její kniha Děvče se zelenýma očima a také bilingvní verze její divadelní hry Virginia o životě anglické spisovatelky Virginie Woolfové. Hra byla také uvedena v divadle Kolowrat.

O'Brienová se narodila v roce 1932 v odlehlém koutě západního Irska. Její bigotní rodina neměla pro literaturu pochopení. Po absolvování základní školy chodila do klášterní školy. V roce 1950 získala licenci jako farmaceutka.

Za svého života se dočkala prezidentské omluvy

V létě roku 1954 se vdala za irského spisovatele Ernesta Géblera, který měl české židovské kořeny. S ním i dvěma syny se odstěhovala do Londýna, kde pracovala jako lektorka pro nakladatelství. Po jejích literárních úspěších se však s manželem odcizili a později rozvedli.

„Edna byla nebojácnou pravdivou vypravěčkou, vynikající spisovatelkou. Měla morální odvahu konfrontovat irskou společnost se skutečnostmi, které byly dlouho ignorovány a potlačovány,“ uvedl v prohlášení irský prezident Michael Higgins, který O'Brienovou označil za svoji drahou přítelkyni.

„Přestože krása jejího díla byla v zahraničí okamžitě uznána, je důležité připomenout nepřátelskou reakci, kterou vyvolalo mezi těmi, kdo si přáli, aby životní zkušenosti žen zůstaly daleko od světa irské literatury. Naštěstí jsou dnes knihy Edny O'Brienové uznávány jako vynikající umělecké dílo,“ dodal. V roce 2015 se jí Higgins omluvil za pohrdání, které se na ni kdysi v její rodné vlasti sneslo.