Zemřela herečka Emma Černá, hrála v Koljovi nebo u Vláčila

Ve věku 81 let v pondělí v Praze zemřela herečka Emma Černá. Potvrdil to její bratr Miloš Černý. Hrála v téměř padesáti snímcích. Velkou roli dostala v roce 1969 ve filmu Adelheid režiséra Františka Vláčila, zahrála si také v oscarovém Koljovi. Dlouhou dobu působila v Divadle Komedie, její poslední scénou pak bylo Divadlo v Dlouhé.

Diváci si mohou Emmu Černou pamatovat například také z oblíbených snímků Setkání v červenci, Skalpel, prosím, Dobří holubi se vracejí, Báječná léta pod psa nebo Samotáři. Hrála také v seriálech Přítelkyně z domu smutku nebo Dobrodružství kriminalistiky.

Její první velkou rolí byl snímek Adelheid, komorní psychologické drama Františka Vláčila reflektující vysidlování Němců z pohraničí.

Příslušník zahraničního odboje v Británii v podání Petra Čepka je pověřen správou majetku bývalého německého továrníka v pohraničním městečku. Postupně se sblíží s jeho dcerou Adelheid (Černá). Vzniká intenzivní vztah dvou lidí, kteří si nikdy nemohou rozumět. Národní filmový archiv snímek před dvěma lety digitálně restauroval.

Černá vystudovala DAMU, poté krátce působila v Divadle Na zábradlí, odkud odešla na dlouhé roky do Mostu. Po návratu do Prahy byla členkou Divadla S. K. Neumanna, později hostovala například v Divadle Komedie i v Národním divadle. Vyučovala na Vyšší odborné škole herecké v Praze.