Zažít Francii půjde naplno i v Česku. Oh la la…

Praha přestane snít o francouzské atmosféře a začne ji sama prožívat. Od 29. května do 14. června totiž proběhne druhý ročník francouzské akce Týden France, který se koná pod záštitou francouzského velvyslance v Česku Jean-Pierra Asvazadouriana. Letošním tématem je „Tradice, Tvorba, Inovace“. Událost nabídne gastronomické, ekonomické a především kulturní zážitky.

Týden France klade důraz na upevňování česko-francouzských styků. Právě proto 6. června v parku Ladronka pořádá Den česko-francouzského přátelství, který bude přístupný široké veřejnosti. Proběhne také promítání dokumentárního snímku Dior a já, pomocí něhož diváci nahlédnou do zákulisí světového módního domu Christiana Diora. Film propojuje každodenní intenzivní pracovní shon s ozvěnami minulosti ikonické značky a zároveň představuje poctu všem švadlenám, které věrně slouží firemní vizi.

Během celé akce Týden France budou neustále probíhat French Style Days, propagující francouzský životní styl v oblastech sportu, módy, hotelnictví a designu, ale i gastronomická French Taste Trail. Francie je proslulá svou kuchyní, a tak se zájemci mohou vydat po stopách tamního kulinářství, které představí francouzská jídla a speciality. Partnerské restaurace, pekařství, obchody a sklípky tak nabídnou slevy i různorodý program.

  • Vliv země galského kohouta pronikne i do regionů. V Pardubicích, Plzni nebo v Brně se rozehraje turnaj v klasickém francouzském sportu - v pétanque. V Ostravě zase proběhne muzejní noc na téma Objevte Francii nebo expozice Francie se směje, kde budou vystaveny filmové plakáty k francouzským komediím z dílny českých tvůrců.

Dále jsou na programu workshopy, koncerty, výstavy, filmová promítání, setkání s francouzsky píšícími literáty. Francie mimo jiné od 30. listopadu do 11. prosince hostí Konferenci OSN o změně klimatu, takzvanou (Cop21), a proto Týden France 2015 bude také zeleným týdnem a nabídne několik akcí, které se budou věnovat tématu globálních klimatických změn a hledání možností jejich řešení.