Zámek, na který přivedla Čapka nouze, rozšiřuje expozici

Chyše (Karlovarsko) - První patro chyšského zámku se po dvou letech práce vrátilo na konec 19. století. Tehdy sídlo vlastnil Prokop III. Lažanský, který zámek nechal přestavět v novogotické stylu. K vidění je nově i pracovna spisovatele Karla Čapka, který na zámku působil v roce 1917 z důvodu nedostatku financí jako vychovatel mladého hraběte Prokopa IV. Lažanského. Dále bude přístupná sbírka loveckých trofejí nebo rodová galerie se vzácnými portréty bývalých majitelů.

Prohlídková trasa dosud zahrnovala pět pokojů, nyní je jich 14. „To už je skoro dospělý zámecký okruh,“ uvedl Vladimír Lažanský, který zchátralý zámek koupil v roce 1996. Není příbuzným bývalých vlastníků, jde o shodu jmen.

Při rozšíření expozice spolupracoval Lažanský s památkáři, ti mu zapůjčili významnou část mobiliáře. Obrazy do soukromých rukou zapůjčil Národní památkový ústav vůbec poprvé od roku 2000, kdy to pravidla umožňují. Podle nich jde o dobrý příklad spolupráce mezi osvíceným soukromým vlastníkem památkového objektu a odbornou institucí.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

„Každý zámek nebo hrad má zpravidla svůj bohatý historický archiv, první naše kroky většinou proto vedou do archivu. Dohledáváme inventáře, popisy, jak interiéry vypadaly, jakým nábytkem byly zařízeny,“ vysvětluje Naďa Kubů z Národního památkového ústavu v Praze, jež měla na starost expozici chyšského zámku. Často prý pomáhají i obrazové fondy. Například šlechtické děti se učily kreslit a zachycovaly, jak vypadal jejich pokoj. „Z toho pak můžeme začít utvářet celek,“ dodává.

Zámek je vystavěn ve slohu tudorovské novogotiky, po 2. světové válce byl využíván jako místo pro školy v přírodě. Pak byl na dlouhých 23 let uzavřen. Rodina Lažanských ho poprvé zpřístupnila v roce 1999, rekonstrukce zatím vyšla asi na 85 milionů korun, zhruba deset procent poskytl stát. Památku ročně navštěvuje až 30 tisíc lidí.

  • Zámek Chyše autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/900/89929.jpg
  • Zámek Chyše autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/900/89931.jpg