Začíná netradiční hudební projekt Pražské komorní filharmonie

Praha - Na začátek nového roku připravila Pražská komorní filharmonie zahájení nové série představení pod názvem Cyklus výjimečných projektů. 10. ledna bude ve Dvořákově síni Rudolfina uvedeno netradiční poloscénické provedení Snu noci svatojánské, v němž se spojí části textu známé hry Williama Shakespeara s kompletní scénickou hudbou Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Režii zpracoval Tomáš Šimerda a orchestr bude řídit jeho nový šéfdirigent Jakub Hrůša.

„Felixi Mendelssohnovi-Bartholdymu bylo teprve patnáct let, když napsal dnes pravděpodobně své nejpopulárnější dílo, ouverturu k Shakespearově hře Sen noci svatojánské. Ouvertura byla poprvé provedena v domácím prostředí zahradního domu Mendelssohnovy rodiny. Poté zůstala skladba několik let nepovšimnuta, až v červnu 1829 ji skladatel provedl na svém koncertě v Londýně. Od té doby se stala jedním z nejpopulárnějších Mendelssohnových děl a trvalou součástí koncertních programů. Její úspěch vedl skladatele k tomu, že o čtrnáct let později přistoupil ke kompozici dalších hudebních čísel k celé Shakespearově hře. Jedná se o čísla instrumentální, vokální i melodramatická. Ouvertura vyšla tiskem samostatně pod opusovým číslem 21, celé dílo i s ouverturou pak jako opus 61,“ informují organizátoři projektu.

„Koncert bude výjimečný, protože se Sen noci svatojánské kompletně hraje málokdy,“ dodává mluvčí PKF Zbyněk Havránek. Zazní mimo jiné i slavné skladby, jako jsou Svatební pochod či Tanec skřítků. Přednesou je sopranistka Kateřina Kněžíková, mezzosopranistka Karolína Bubleová Berková a dětský sbor Bambini di Praga.

V divadelní části se mimo jiné představí herci Sabina Laurinová jako královna víl Titánie, Oldřich Vízner v roli krále skřítků Oberona a Ivana Jirešová jako Puk.

Cyklus bude v Rudolfinu pokračovat 18. února, kdy písně Gustava Mahlera přednese za doprovodu PKF mezzosopranistka Dagmar Pecková. Poté 30. března s šéfdirigentem Symfonického orchestru BBC v Londýně a zakladatelem PKF Jiřím Bělohlávkem vystoupí filharmonici v Misse solemnis Ludwiga van Beethovena.

Pražská komorní filharmonie

Světově uznávaný dirigent Jiří Bělohlávek inicioval založení Pražské komorní filharmonie v roce 1994. Pod jeho vedením se rychle vypracovala v jeden z našich nejlepších orchestrů a získala renomé v zahraničí. Současným šéfdirigentem PKF je Jakub Hrůša. Věkový průměr hráčů činí 34 let. Mladý duch orchestru se odráží v zaujetí a nasazení, s jakým vystupuje na koncertech doma i v zahraničí.