Z obýváku na „Ípák“! Magistrála ožívá kulturním ruchem

Praha – Na pražské magistrále v úseku náměstí I. P. Pavlova denně projede na sto tisíc aut. Akce Magistrála = Nová pražská třída by prostřednictvím workshopů, tanečních, hudebních či divadelních vystoupení chtěla na přehnanou automobilizaci upozornit a otevřít mezi veřejností diskuzi, jak by se kolem silničního tahu dalo lépe žít a jak zkulturnit jeho okolí. Od 26. července do 10. srpna se tedy v centru Prahy usadí umělci všechno druhu, svou příležitost ale dostanou i samotní návštěvníci, kteří získají prostor ke spontánní činnosti. Vstup je zdarma.

Program akce přitom vybírali sami diváci na popud veřejné výzvy. I z tohoto důvodu jsou jednotlivá vystoupení natolik variabilní – od tanečnic pole dance přes koncerty až po výstavy či happeningy pražských kulturních iniciativ nebo po turnaje ve stolním fotbale. Organizátorem festivalu je platforma CCEA (Centre for Central European Architecture) a událost proběhne za podpory hlavního města Prahy.

Cíl je jasný: Proměnit nejrušnější křižovatku hlavního města v kulturní scénu! „Rušná magistrála se stane pódiem, laboratoří skutečného městského života. Nový život na ulici má být důkazem, že alternativa existuje!“ uvádějí pořadatelé. „Nejde nám o tramsformaci magistrály na pěší zónu a jsme si vědomi, že magistrála bude plnit vždy důležitou dopravní funkci, ale jde nám o kvalitu tohoto veřejného prostoru,“ vysvětlují dále.

Obsáhlý program celé akce najdete na oficiálním blogu Nové Magistrály.

Jak ale transformovat tak hlučnou, zavedenou a využívanou spojku do přátelštějšího prostředí? CCEA se touto otázkou zabývá již od roku 2010. Jednání se postupně přesunula na jednotlivé městské části, z nichž posléze vyšla Iniciativa pro humanizaci magistrály mezi MČ Praha 2, Praha 4 a Praha 7. Letos se diskuze odehraje v ulicích, přímo s obyvateli hlavního města, kteří by k tématu měli říct své.

Jednorázový happening trvající dva týdny by tedy měl Pražany nejen pobavit, ale otevřít jim myšlenkovou cestu, že magistrálu lze změnit k lepšímu. Jak samotní organizátoři řekli, není to jen o rozhodnutí magistrátu, i lidé by měli být ochotní změnit své chování. „Život je důležitější než přehnaný automobilismus. Všechno musí mít nějakou míru,“ nechal se slyšet místostarosta obce Praha 2 Václav Vondrášek.

Magistrála - Nová pražská třída
Zdroj: ČT24/Fb archiv

Již od čtvrtka na místo vtrhnou zahradníci a pokusí se otevřenou scénu zkrášlit trochou zeleně. V pátek akci zahájí výtvarná performance Patrika Hábla, který prostřednictvím velkoplošné malby vytvoří podklad pro spontánní činnost všech návštěvníků. Snahu vytvořit z I. P. Pavlova nový obývací pokoj Prahy podporují i samotní umělci – všichni totiž vystupují zadarmo, bez nároku na honorář.

Do festivalu se může prostřednictvím diskuzí, vystoupení nebo komentářem do Knihy velkých změn zapojit kdokoliv. Magistrála = Nová pražská třída má navíc svůj účet na příspěvkovém portálu Hithit.cz, kde mohou zájemci přispět finančním darem.