Z Malého Pána je Velký Pán. Zkusí si akci jako James Bond

V tuzemských kinech se začal promítat nový český loutkový film Velký Pán. Jde o volné pokračování snímku Malý Pán z roku 2015. I nový rodinný příběh propojuje loutky se skutečnými reáliemi, natáčel se přímo v přírodě. Loutky vytvořené Františkem Antonínem Skálou promlouvají hlasy Saši Rašilova, Báry Polákové nebo Miroslava Táborského. Snímek v režii Radka Berana vznikal v koprodukci České televize.

V prvním příběhu opustil Malý Pán svůj domeček, aby ve světě našel, co mu schází. V pokračování ho diváci zastihnou, jak žije pokojným životem se svou nastávající Majolenkou, provozuje kiosek a s kamarády má kapelu.

Poklid naruší zpráva, že obyvatele lesa ohrožují podivní Jeleňáci. Podezření budí i podivínský ochranitel, doktor Zetek. „Majolenka je ta, která se nepoddá strachu a odvážně jde zachránit celou vesničku,“ prozradila Barbora Poláková, která této postavě propůjčila hlas. Hlavního hrdinu mluví opět Saša Rašilov.

Možnosti nových technologií

Navzdory názvu pokračování Malý Pán nevyroste. „Postava Zmetka z prvního dílu pronese větu, že on se chce stát velkým pánem,“ vysvětil režisér Radek Beran. Sami tvůrci filmu přezdívají loutkový James Bond. „Díky filmovým technologiím a hlavně střihu se toho dá dělat docela dost. Hlavní důvod, proč jsme do pokračování šli, bylo, že jsme si chtěli zkusit dodat statickým loutkám dynamiku,“ uvedl Beran, mimo jiné člen souboru Buchty a loutky. Spolu s Lumírem Tučkem se podílel také na scénáři.

Snímek zároveň upozorňuje na negativní vliv nových technologií, které reprezentují podivné televize, takzvané zetkoskopy, doktora Zetka. „Vnímala jsem to jako vzkaz rodičům, že my si máme skrze to něco uvědomit,“ podotýká Poláková.

Trailer k filmu Velký pán (zdroj: ČT24)

Loutky i štáb čelily nástrahám přírody

Pro film vznikly třiceticentimetrové loutky, ve filmu jsou přiznané. Natáčely v exteriérech skutečného lesa, za kamerou stál držitel Českého lva Jan Baset Střítežský. Natáčení v přírodě mělo svá úskalí, která museli filmaři pro dokončení snímku překonat. Překvapil je například sníh, když zasypal celou filmovou vesničku, velkým problémem se ukázal nálet mušek, proti nimž štábu pomohly jenom dámské punčochy přetažené přes hlavu, aby od vodění loutek či obsluhy kamery nerozptylovalo odhánění hmyzu.

V hlavních rolích loutkového dobrodružství se představují kromě zmíněných také herci Pavel Liška, David Novotný, Miroslav Táborský či Vladimír Javorský. Příběh doprovází hudba Milana Caise z kapely Tata Bojs.