Výročí 17. listopadu oslaví Festival svobody ve třicítce obcí. Peticí podpoří svobodnou budoucnost

Letošní Festival svobody, který připomene třiatřicáté výročí sametové revoluce, chce vynahradit poslední roky poznamenané covidovými omezeními. Program se na 17. listopadu chystá v Praze, Brně i regionech. Organizátoři také přicházejí s peticí Tři kroky za tři roky. Vyzývá poslance k trojici kroků, které by měly ještě před příštími volbami do sněmovny přispět ke svobodné budoucnosti Česka.

V hlavním městě začne Festival svobody 17. listopadu dopoledne na Albertově, kde jsou v plánu mimo jiné sborová vystoupení, proslovy rektorů či debaty. Na Václavském náměstí se od půl páté odpoledne uskuteční Koncert pro budoucnost. „Letos jsme se rozhodli zaměřit na téma míru. Nejen kvůli Ukrajině, ale také kvůli určité samozřejmosti, s kterou jsme mírovou situaci u nás brali,“ přiblížil mluvčí koncertu Jan Gregar.

Centrem Prahy projde opět tradiční satirický průvod masek nazvaný Sametové posvícení, na Národní třídě v rámci Korza národní bude pro lidi připraveno téměř devadesát programových bodů.

V Národním divadle tradičně předá svá ocenění nezisková organizace Post Bellum. Ceny Paměti národa letos dostane pět osobností, jejichž život poznamenaly totalitní režimy. Obdrží ho i ukrajinský disident Myroslav Marynovyč, který byl v sedmdesátých a osmdesátých letech vězněn sedm let v pracovním táboře a pět let žil ve vyhnanství v Kazachstánu.

Připojilo se na třicet obcí

V Brně je v plánu na deseti místech šestý ročník festivalu Brněnský sedmnáctý. Centrem oslav bude náměstí Svobody, kde se přes den vystřídají řečníci a brněnské hudební skupiny. Na dalších festivalových místech podle organizátorů zazní písně či šansony, Divadlo Líšeň pak přichystalo divadelní představení Putin lyžuje. Na programu jsou také autorská čtení či interaktivní program pro děti.

K Festivalu svobody se připojilo třicet měst a vesnic a přidat se mohou další. Spojujícím prvkem různorodých akcí bude společný on-line videohovor, který vpodvečer 17. listopadu propojí organizátory oslav z celé země s širokou veřejností. Na několik minut se videohovor spojí i s pražským Koncertem pro budoucnost.

Petice Tři kroky za tři roky

Organizátoři začali rovněž se sbíráním podpisů pod petici Tři kroky za tři roky. Podle autorů reaguje na tři aktuálně nejvýraznější výzvy pro svobodu, mír, demokracii a prosperitu v Česku. V první řadě by podle ní měla země vytrvat ve své podpoře Ukrajině, která čelí ruské vojenské invazi. „Máme svou zkušenost s tím, když svět agresorovi ustoupí. Poučme se z ní a nedělejme stejnou chybu jako naši spojenci v roce 1938,“ stojí v petici.

Následkem války na Ukrajině podle dokumentu trpí i lidé v Česku, poslanci by tak měli podpořit organizace poskytující komplexní sociální služby, ale také zajistit razantnější boj proti šíření poplašných zpráv či podněcování k nenávisti.

Druhý krok se týká klimatické změny a vyzývá k rychlému schvalování a státní podpoře pro výstavbu obnovitelných zdrojů. „Potřebujeme okamžitou podporu pro energetické úspory a zateplení budov dostupné všem,“ uvádí petice. V posledním bodu pak vybízí k reformě školství pro 21. století.

„Chtěli bychom, aby ta témata rezonovala ve veřejném prostoru, proto ji směřujeme petičnímu výboru sněmovny. Potřebujeme aspoň deset tisíc podpisů,“ řekl Gregar. Petenti by poté rádi témata dostali až na plénum sněmovny.

Studio ČT24: Program Festivalu svobody (zdroj: ČT24)