Východočeské divadlo najalo uklízečku, aby pročistila vztahy

Přepracovaný manželský pár si najme uklízečku. Ta ale nakonec více než domácnost čistí rodinné vztahy. Východočeské divadlo v Pardubicích uvedlo v české premiéře Živý obraz. Autorem černé grotesky je současný německý autor Marius von Mayenburg.

Moderní provokativní hra měla premiéru loni v Berlíně. Je plná situací, jaké diváci často znají z vlastních životů. Manželům Michaelovi a Vilmě přerůstá všechno přes hlavu – rodina i práce – a nemají daleko ke zhroucení. „Vztah po čtyřicítce vyhoří, je třeba ho znovu nahazovat, do toho peníze…,“ upřesňuje představitel Michaela Ladislav Špiner. 

Do problematických vztahů vstupuje mladá uklízečka Natalja. A okamžitě se stává filtrem rodinných problémů. „Zavalíme ji svými problémy, ve hře se říká: civilizační problémky, řešíme úplné banality – a vlastně ji doženeme do krajnosti, takže ona pak řeší věci vyhroceným způsobem,“ naznačila Petra Janečková, která hraje Vilmu. V roli uklízečky se představuje Jana Ondrušková. Hru nastudovali v režii Davida Šiktance.

Východočeské divadlo uvádí provokativní Živý obraz (zdroj: ČT24)

Živý obraz vybočuje z typického repertoáru Východočeského divadla, přiláká proto možná i mladší diváky. Pro ty do 18 let je ale nevhodný.