Výběrové řízení vyhlášeno: Hledá se nástupce Milana Knížáka

Praha - Ministr kultury Václav Riedlbauch dnes dopoledne vyhlásil výběrové řízení na post šéfa Národní galerie Praha. Riedlbauch doufá, že jméno Knížákova nástupce, kterého bude vybírat odborná komise, bude známo už letos na jaře. Podmínky pro řízení jsou umístěny na webových stránkách ministerstva kultury. To mimo jiné požaduje minimálně pětiletou praxi v řízení podobné instituce a také asi na 15 stránek písemně zpracovanou koncepci o řízení NG. Uzávěrka pro příjem přihlášek do výběrového řízení je 31. března 2010.

Knížákova nástupce bude vybírat komise, kterou budou tvořit galeristé, kurátoři i kritici výtvarného umění. Podle Riedlbaucha v ní může být devět až jedenáct členů, přesný počet musí doladit, ale jména prozradit odmítá. „Určitě členem komise nebudu já ani nikdo z úředníků ministerstva kultury, protože rozhodovat o novém řediteli Národní galerie budou odborníci na výtvarné umění. A také chceme, aby v té komisi byli lidé i ze zahraničí,“ prozradil Radiožurnálu ministr.

Nový ředitel? Hlavně odborník, manažer, a ne „vrcholek ledovce“

Rozhovor s Václavem Riedlbauchem a Vlastou Čihákovou-Noshiro (zdroj: ČT24)

Výběrové řízení je otevřeno veřejnosti, kruh odborníků ale na schůzce s ministrem už navrhl i konkrétní jména. Mezi zhruba patnácti návrhy se objevil například ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný, historik umění Jiří Fajt, rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Pavel Liška nebo ředitel sbírky starého umění NG Vít Vlnas.

„Panu ministrovi jsme doporučovali, že by to měl být člověk s orientací ve výtvarném umění, výhodou by měla být určitá pedagogická i vědecká práce, samozřejmě bude důležité, aby to byl člověk, který má manažerské schopnosti a který dobře komunikuje s médii a odbornou veřejností,“ prozradila Marta Smolíková, ředitelka Otevřené společnosti o.p.s. / ProCulture.

Vlasta Čiháková-Noshiro ze Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, která je jedním z poradních hlasů ministra při výběrů členů komise, má představu i o změnách, do kterých by se měl nový ředitel pustit: „Mělo by jít o celkovou systémovou nebo strukturální změnu. Aby NG nebyla tolik centralizovaná jako dnes, pyramida s vrcholem ledovce, ale aby například jednotlivé sbírky dostaly jistou autonomii a ředitelé jednotlivých sbírek tvořili s tím generálním určité odborné grémium.“

Riedlbauch: Faul od svého nástupce nečekám

Odbornost Knížákova nástupce je podle rektora AVU a bývalého ředitele NG Jiřího Kotalíka důležitá: „Výběrem odborníka, kterého vybere komise sestavená z odborníků, a nikoli politiků, je možné anticipovat případná rozhodnutí dalších politických reprezentantů, kteří na ministerstvo kultury po volbách dosednou.“

Riedlbauch ale doufá, že ten, který ho v ministerském křesle po květnových volbách vystřídá, bude respektovat výběr komise: „Pokud dekret, který novému nástupci dám, zpochybní, je to přinejmenším nefér a faul.“ Zdůraznil, že výběr Knížákova nástupce proběhne s ohledem na dlouhodobou koncepci galerie. „Je třeba nastartovat věci, které budou fungovat – neříkám, že lépe, ale je možné, že jinak než doteď – ne s perspektivou dvou tří let, ale patnácti nebo dvaceti,“ tvrdí ministr.

Knížák může mít při výběru poradní hlas

Výběrového řízení se podle jeho slov může zúčastnit i sám Knížák. Ministr mu nabídl i spolupráci na výběru svého nástupce. „Spolupráce je velmi reálná, neříkám, že generální ředitel bude v komisi, ale není vyloučeno, že se může podílet poradním hlasem,“ potvrdila mluvčí NG Petra Jungwirthová.

Riedlbauch předpokládá, že nový ředitel bude jmenován v průběhu roku 2011, přesnější datum je podle něho těžké odhadnout. Milan Knížák by rád v čele NG zůstal do konce příštího roku, aby mohl připravit rekonstrukci Veletržního i Salmovského paláce.

Na tom, že jeho nástupce bude vybrán ještě v době jeho působení v NG, nevidí nic špatného. „V cizině je to běžná praxe, že rok či dva před plánovaným odchodem šéfa tak velké kulturní instituce je vybrán jeho nástupce, aby se mohl na svou novou roli připravit a postupně se seznamovat s chodem instituce,“ uvedl Knížák v rozhovoru pro Radiožurnál.

Národní galerie spravuje objekty:

* Šternberský palác
* Klášter sv. Anežky České
* Veletržní palác
* Palác Kinských
* Dům U Černé Matky Boží
* Klášter sv. Jiří
* Schwarzenberský palác