Vraždící bratři Menendezovi si získali pozornost diváků. A nově i prokuratury

Losangeleské úřady prověřují nové důkazy ve tři desetiletí starém případu bratří Menendezových, kteří zavraždili své rodiče. Opětovný zájem o rodinné drama vyvolal nedávno uvedený hraný seriál. A to i díky tomu, že se ke zfilmování příběhu vyjádřil zpoza mříží přímo jeden z bratrů a Menendezovi příbuzní seriálovou verzi zároveň označili za „vyložené lži“.

Bratři Lyle a Erik Menendezovi si v roce 1996 vyslechli rozsudek doživotí bez možnosti podmínečného propuštění za vraždu rodičů. Hudebního producenta Josého a jeho ženu Kitty zastřelili o sedm let dříve brokovnicí ve vlastním domě. Sourozencům tehdy bylo jednadvacet a osmnáct let.

Soudní proces přenášela televize. Bratři se hájili tím, že byli léta sexuálně zneužíváni oběma rodiči a že jednali v sebeobraně. Obžaloba jako skutečný motiv mladíků předestřela jejich ziskuchtivost podnícenou mnohamilionovým majetkem rodičů.

Nepravdy a lži, odsoudili seriál příbuzní

Netflix nedávno uvedl seriál v rámci série Monstra, v němž už dříve zpracoval případ Jeffreyho Dahmera, jehož obětmi se stalo sedmnáct chlapců a můžu. Bratry si zahráli Cooper Koch a Nicholas Alexander Chavez. Do role rodičů tvůrci obsadili Javiera Bardema a Chloë Sevignyovou. Hraný příběh vzbudil velký divácký zájem – a pozornost přitáhl i ke skutečnému případu a jeho aktérům.

Erik (vlevo) a Lyle Menendezovi na archivním snímku
Zdroj: Reuters/HO SN

Poutavosti seriálu napomohlo i vyjádření manželky Erika Menendeze Tammi. Jménem širšího příbuzenstva v prohlášení na sociálních sítích totiž označila Monstra za „hrůzu, která je nejen plná nepravd a naprostých lží, ale ignoruje i nejnovější zprošťující zjištění“.

„Je nás čtyřiadvacet a chceme, aby svět věděl, že Erika a Lylea podporujeme. Každý z nás i všichni společně se modlíme za jejich propuštění po pětatřiceti letech věznění. Známe je, milujeme a chceme, aby byli doma s námi,“ stojí v textu.

Problematický incest

Jako problematické příbuzní zejména vidí, že se tvůrci seriálu opírají o – podle části rodiny vyvrácené – informace od reportéra Dominicka Dunneho. Ten v devadesátých letech sledoval proces pro časopis Vanity Fair.

Do seriálu se tak dostala jedna z novinářových kontroverznějších teorií, podle níž Erika a Lylea pojil incestní vztah. „Je smutné, že Ryan Murphy, Netflix a všichni ostatní, kteří se na tomto seriálu podílejí, nemají pochopení pro dopady let fyzického, emocionálního a sexuálního zneužívání,“ komentovalo tuto část projektu prohlášení příbuzných.

Ryan Murphy, jeden z hlavních tvůrců, kritiku odmítl. „Řekl bych, že 60 až 65 procent našeho pořadu ve scénářích a ve filmové podobě se soustředí na zneužívání a na to, co (bratři) tvrdí, že se jim stalo,“ uvedl. Pro The Hollywood Reporter podotkl, že ze scény vyplývá nevěrohodnost Dunneho závěru a že ji zařadil pro kontext, aby zazněly všechny úhly pohledu. „Ve skutečnosti o tom, co se té noci stalo, vědí jen čtyři lidé a dva z nich jsou mrtví,“ poznamenal Murphy pro Netflix. 

Stojím při tobě, řekl Erikovi jeho herecký představitel

Krátce po premiéře Monster se ozval i Erik Menendez, a prostřednictvím Tammi i on seriál pranýřoval a ztvárnění sebe a svého bratra popsal jako „naivní a nepřesné“. Cooper Koch, který Erika hraje, navštívil následně odsouzené sourozence ve vězení.

„Nedokážu si představit, jaké by to bylo, kdyby se nejhorší část vašeho života, tak traumatická a tragická věc, vysílala pro miliony lidí zdramatizovaným hollywoodským televizním způsobem,“ řekl poté Koch magazínu Variety. „Řekl jsem jen: ‚Chápu to, rozumím tomu a stojím při tobě,‘“ citoval ze svého rozhovoru s Erikem.

O svém úhlu pohledu bratři Menenedezovi promluví v dokumentu, který v říjnu rovněž odvysílá Netflix. Představitel novináře Dunneho Nathan Lane míní, že pro bratry je i špatná reklama pořád reklama. „Byly o nich natočeny televizní filmy. Vzniklo mnoho dokumentů. Abych byl upřímný, nemyslím si, že je to pro ně špatné. Lidé o případu mluví způsobem, jakým dosud nemluvili, a myslím, že by to dost dobře mohlo vést k dalšímu soudnímu procesu,“ řekl ještě před aktuálním rozhodnutím prokuratury.

Prokuratura posoudí nové důkazy

Rovněž část diváků si na internetu stěžovala na nespravedlivé a nekorektní zobrazení uvězněných bratrů, kteří v té době čekali na projednání žádosti o opětovné posouzení případu soudem a možné snížení trestu poté, co se v jejich kauze teprve loni objevily nové důkazy.

Herci ze seriálu Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Ty budou nyní přezkoumány, rozhodl ve čtvrtek losangeleský okresní prokurátor George Gascon. Nové důkazy se mají týkat nařčení, že bratři byli zneužíváni. Zahrnují dopis, který Erik údajně napsal osm měsíců před vraždami a v němž zneužívání popsal.

Vyšetřovatelé rovněž prověřují tvrzení člena popové skupiny Menudo z osmdesátých let, že byl zneužíván Josém Menendezem, který působil jako hudební manažer. Tato obvinění byla loni zveřejněna v dokumentárním seriálu společnosti Peacock s názvem Menendez + Menudo: Boys Betrayed.

Propuštění, soud i nový trest

Nové přezkoumání by mohlo vést k různým výsledkům, připustil Gascon. Bratři by mohli být okamžitě propuštěni na svobodu nebo by jim mohl být vyměřen nový trest, vyloučeno není ani zahájení nového soudního procesu. Prokurátor ujistil, že k případu přistupuje s otevřenou myslí.

„Nejsme připraveni věřit, nebo nevěřit těmto informacím,“ prohlásil na tiskové konferenci. „Ale jsme tu, abychom vám řekli, že máme morální a etickou povinnost přezkoumat to, co nám bylo předloženo, a učinit rozhodnutí,“ zdůraznil.

Bratři Menendezovi loni požádali o zrušení rozsudku. Jejich advokát Mark Geragos nyní pochválil prokurátora za to, co označil za „odvážný krok“. „Možná to není v kruzích státních zástupců populární rozhodnutí, ale řekl bych, že jsme za posledních deset, možná patnáct let ušli dlouhou cestu,“ míní advokát. „Dostali jsem se do bodu, kdy si každý rozumný člověk, který se na tento případ podívá, myslí, že by měli být propuštěni,“ míní obhájce.