Vláda podpoří kulturu zasaženou koronavirem více než miliardou korun

Vláda kultuře zasažené opatřeními proti koronaviru uvolní 1,07 miliardy korun. Pro nezávislé umění z toho půjde 440 milionů, kultura v regionech dostane 300 milionů. Příspěvkové organizace v resortu, kam mezi 29 institucí patří třeba Národní divadlo, Národní muzeum či Národní památkový ústav, dostanou z balíčku zatím 300 milionů korun. Dalších 30 milionů korun by mělo jít na zřízení programu na podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií.

Finanční balíček pro kulturu schválil kabinet na základě návrhu ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ten žádal, aby stát zmírnil dopady koronavirové krize na kulturu částkou 1,16 miliardy korun.  

„Jsem rád, že se mi na vládě podařilo prosadit, že kultura jako jedna z nejpostiženějších oblastí získala významnou finanční pomoc,“ prohlásil v reakci na schválení balíčku vládou. 

Hlavním cílem navržených opatření je podle Zaorálka především zachování profesionální kulturní infrastruktury, která není zisková, a nemá tedy žádné finanční rezervy. „Tohle byl první balíček, budu jednat s dalšími, třeba komerčními subjekty,“ vysvětlil ministr kultury v Interview ČT24. Zároveň upozornil, že o tom bude jednat s ministerstvem průmyslu, protože se to týká také byznysu. 

Zaorálek v Interview24 reagoval i na časté dotazy ohledně otevření knihkupectví: „Pokud se dohodneme na otevírání menších obchodů, tak já samozřejmě usiluji o to, aby se to týkalo knihkupectví.“

Ministerstvo kultury: „Touto pomocí chceme udržet síť divadel, muzeí, galerií nebo orchestrů ve všech regionech. Všem těmto institucím současný zákaz činnosti způsobil zásadní výpadek příjmů, a potřebují tak pomoci s provozními náklady.“

Podrobnější informace o podpoře zveřejnilo ministerstvo na svém webu. Dotační programy, ve kterých bude podporu poskytovat, se vyhlásí v řádu týdnů.

Největší podíl ze sumy, kterou Zaorálek pro svůj resort získal, je 440 milionů korun na podporu živého umění. Mělo by se o ni navýšit letošní grantové řízení v programu Kulturní aktivity pro projekty těch pořadatelů, které nemají vlastního zřizovatele a jejichž projekt se nebude moci minimálně do 30. června uskutečnit. Opatření se týká tance, divadla, hudby, výtvarného umění, včetně malých nakladatelů, a o podporu nyní budou moci žádat organizace, které byly alespoň jednou za poslední tři roky (2018 až 2020) úspěšné v dotačním řízení ministerstva.

Příspěvkové organizace MK mají výpadky z výnosů v průměru téměř 42 milionů korun týdně. „Z toho důvodu 300 milionů, které MK obdrželo před pár týdny v rámci změny zákona o státním rozpočtu, bude stačit pouze do poloviny května. Proto je třeba posílit provoz příspěvkových organizací MK o dalších 300 milionů korun, aby se odvrátila hrozící platební neschopnost těchto organizací,“ uvedlo dnes MK.

Poslední část balíčku je určena pro kulturní instituce, které nezřizuje stát, ministerstvo je ale také každoročně v grantech podporuje. Stát jim nyní také přidá, pokud se na podpoře budou podílet právě také jejich zřizovatelé, tedy kraje či města, řekl Zaorálek.

O podporu budou moci žádat divadla či orchestry, které jsou trvale zařazeny do Programu státní podpory profesionálních divadel a stálých profesionálních symfonických orchestrů a pěveckých sborů. Žádat mohou i regionální muzea a galerie, pokud jsou jejich sbírky zařazeny v Centrální evidenci sbírek a jsou zpřístupněny veřejnosti. Celkově na tuto podporu získalo MK 300 milionů korun.