V železárnách vybuchly barvy. Začaly ostravské Colours

V industriálním areálu Dolních Vítkovic začal patnáctý ročník multižánrového hudebního festivalu Colours of Ostrava. Dvacítka zdejších pódií nabídne během čtyř dnů na tři stovky vystoupení včetně koncertu britských Underworld. Novinkou je připojení mezinárodního diskusního fóra Meltingpot.

Za hlavní hudební hvězdu letošních Colours platí britští Underworld. Legenda elektronické taneční hudby tvořená Karlem Hydem a Rickym Smithem na Colours vystoupí v neděli večer a s dalšími doprovodnými hudebníky představí i novinku Barbara Barbara, we face a shining future.

Už ve čtvrtek o půlnoci hlavní stage otevře elektro francouzské skupiny M83, další festivalové lákadlo, a pořadatelé upozorňují také na australský psychedelický rock od Tame Impala nebo na britského písničkáře Passengera, zprvu neznámého buskera, kterého úspěch písně Let Her Go znějící i během amerického Super Bowlu katapultoval mezi globální hudební celebrity.

Pozornost se upíná také k islandské formaci Of Monsters and Men kombinující indie-folk a pop. Pětičlenná skupina vznikla v roce 2010, prorazila již svým debutovým albem My Head Is an Animal a hitem Little Talks, který dosáhl v řadě zemí na vrcholy žebříčků a stal se letní hymnou roku 2011.

Kulatý ročník jsem připravovala s cílem udělat nejlepší festival, jaký je možný. Rozšířit jeho nabídku o rozsáhlou paletu diskusí a přivést tu nejlepší muziku.
Zlata Holušová
ředitelka Colours of Ostrava

K dalším akcentovaným hostům ostravských barev patří i německá hvězda elektronické hudby Boys Noize, američtí Thievery Corporation, zástupci irského indie-rocku Kodaline a jejich žánroví souputníci z Velké Británie The Vaccines, zpěvačka Kovacs coby temný hlas nizozemského soulu, zástupkyně nizozemského tanečního jazzu Caro Emerald nebo křehký, apokalyptický pop norské Aurory.  

Českou hudební scénu bude mimo jiné prezentovat Thom Artway, dalekko nebo „nafrněná“ Bára Poláková.

Výběr kulturní redakce: Koho si poslechnout na Colours? (zdroj: ČT24)

Meltingpot: Fulghum, Snyder, Zubov

Dvaadvacet scén v Dolní oblasti Vítkovice celkem nabídne víc než tři stovky programových bodů, ale zdaleka se nespokojuje jen s hudbou. Vlastní scénu zde má i Česká televize a čeká se několik divadelních představení. 

Novinkou Colours je potom mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, které v areálu Dolu Hlubina začalo už v úterý. Návštěvníci fóra budou mít možnost diskutovat se 150 zajímavými osobnostmi problémy současného světa. Zájem se očekává například o téma výchovy dětí, o němž bude hovořit izraelský fyzik a držitel Nobelovy ceny za chemii Dan Shechtman. „Je velmi významným popularizátorem přírodních věd a výuky přírodních věd pro děti,“ dodal ředitel Meltingpotu René Bystroň.

Na pódiích festivalu vystoupí i spisovatel Robert Fulghum, výtvarní umělci David Černý a Jiří David, americký historik a autor bestselleru Krvavé země Timothy Snyder nebo filosof Václav Bělohradský. Debaty zacílí i na Ukrajinu a Rusko, v jednom z panelů si vymění své pohledy Putinův životopisec Steven Lee Myers a ruský historik Andrej Borisovič Zubov.

Tip z Guardianu

Právě za multižánrovost a pestrou programovou nabídku si také Colours už v dubnu vysloužily od britského deníku The Guardian zařazení na seznam deseti nejlepších letních hudebních festivalů letošního roku; Britové na Colours ocenili využití bývalého průmyslového areálu, pestrou hudební nabídku i doplňkový program v podobě lezecké stěny, půjčovny kol i možnosti kulturního vyžití pro zdravotně postižené.

„Přijelo dvacet ředitelů z jiných evropských festivalů, kteří jsou naprosto nadšení z toho, co zde vidí – a to jsme teprve na začátku. Na špičce evropských festivalů jsme a v ní se hodláme i udržet,“ dodává ředitelka Colours Zlata Holušová. „Rozšířili jsme festival o nabídku devíti diskusních scén, family park a otevřeli jsme nádhernou novou scénu Drive, protože je na ní velmi energetická hudba, a také elektronickou scénu s kouzelnými kulisami.“