V Praze otevřelo první ukrajinské knihkupectví

V Praze otevřelo první ukrajinské knihkupectví (zdroj: ČT24)

Ukrajinci žijící v Česku najdou literaturu své země nově v samostatném knihkupectví. Jako vůbec první v Praze obchod s knihami v ukrajinštině otevřel jejich krajan. Prodává i knížky zakazovaných běloruských autorů.

Básník Taras Ševčenko je pro Ukrajince symbolem svobody a samostatnosti. Přední představitel tamního národního obrození se zasloužil o vznik novodobé ukrajinské literatury a spisovného jazyka. Ukrajinci ho poznají nejen podle jeho tvorby, ale jistě i podle jeho typického vousu – mohutného kníru. Ten se stal i „značkou“ nového pražského knihkupectví pro nejpočetnější menšinu cizinců v Česku.

Neztratit kontakt

„Lidem chybí knihy o Ukrajině a ukrajinští autoři. Ti se prodávají nejrychleji,“ uvedl majitel knihkupectví Andrij Nosač. Nejvíce titulů čtenáři najdou mezi dětskou literaturou. „Dosud jsem si mnoho knih objednávala přes internet a nyní konečně mohu přijít a podívat se,“ ocenila nový obchod jedna z prvních zákaznic Marija Kolesnyková, která přišla vybrat dárek pro syna.

Ukrajinské knihkupectví v Praze
Zdroj: ČT24

V nabídce knižního obchodu jsou ale i běloruští autoři, jejichž knihy jsou tamním režimem zakázané. Podle Sergeje Šupy, jehož nakladatelství se soustředí na vydávání titulů v běloruštině, by lidé neměli ztrácet kontakt s literaturou své země. „Aby ucítili, kdo jsou, tak musí číst a mít kvalitní literaturu ve svém jazyce. Je to důležité,“ míní.

Hned první den do knihkupectví zašlo na čtyři sta zákazníků. Vykoupili třetinu zboží. Majitel chce nabídnout ale i knihy v češtině.