V Praze opět vyrostou exponáty ze skla

Praha - Hlavní město se na čas stane hostitelským místem pro mezinárodní setkání sklářských umělců. Pražský festival skla totiž počtvrté otevírá své brány a i nadále pokračuje v oslavě skla coby uměleckého materiálu. Výstava je ve městě roztroušená po devíti různých místech, za desátou expozicí by se však návštěvníci museli vypravit až přes oceán.

A to konkrétně do galerie Českého centra, které se nachází v New Yorku. Pokud se ale někomu nechce tak daleko, jistě mu bohatě postačí pražská výstava autorů nacházející se třeba v Malostranské besedě, ve Francouzském institutu nebo v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Svá díla na těchto místech od nynějška prezentuje zhruba šest desítek umělců českého, francouzského, amerického i izraelského původu.

Prvotní myšlenka na uspořádání festivalu skla se zrodila před čtyřmi lety. Její záměr byl hned od počátku jasný – ukázat, jak se změnilo vnímání skla za posledních šedesát let. Postupem času se ale zjistilo, že akce dobře poslouží i integraci a setkávání autorů se stejným zaměřením. V neposlední řadě podněcuje také inspiraci. K čemu všemu může inspirovat ukáže např. pozoruhodná instalace světelných objektů Adély Matasové a Pavla Korbičky.

„Máme rádi, když sběratelé objeví díky festivalu krásu skla a skvělé nápady sklářských umělců a zařadí do svých vynikajících sbírek nové “kousky„, tentokrát ze skla nebo plexiskla,“ prohlásil kolektivně tým festivalu. Umění se sklem prý dnes navíc představuje výhodnou investici.

Zakladatelkou a organizátorkou je majitelka galerie v Šafaříkově ulici Jitka Pokorná. K americké části výstavy Invitation podotkla, že svým „skvělým načasováním doplní kulturní dění na Manhattanu“. Zároveň s prvním týdnem expozice tam totiž propukne i veletrh zaměřený na design a sklářskou tvorbu.

Pořadatelé doplňují, že místa s vystavenými exponáty jsou rozděleny do tří pomyslných okruhů, které jsou snadno dosažitelné pro chodce.

Hlavním partnerem festivalu je sklárna Moser, která bude letos již podruhé udílet Cenu Ludwiga Mosera. Chce tak podpořit samostatnou tvorbu talentovaných studentů sklářských škol.