V Praze dnes začnou Dny evropského filmu

Praha - Německý film Náš vůdce dnes zahájí v kině Světozor letošní Dny evropského filmu, festival filmů ze současných i budoucích států Evropské unie. 15. ročník se bude konat téměř 2 týdny v Praze, poté se přesune do Brna, Olomouce, Boskovic a Uherského Hradiště. Diváci budou moci zhlédnout 38 celovečerních filmů, v Praze jsou připraveny také 2 tradiční filmové maratony.

Festival představí vedle novinek známých kinematografií - francouzské, německé, nizozemské - také u nás zřídka prezentované snímky například z jižanských nebo východních států. V nabídce se mimo jiné objeví jeden z vítězů loňského festivalu v Cannes, rumunský snímek California Dreamin´ (Bez konce); film je spojen s tragickou smrtí jeho režiséra Cristiana Nemescu, který jej nestihl dokončit, a po své předčasné smrti byl vyhlášen jedním z nejtalentovanějších evropských režisérů.

Divácky atraktivní je i temný dánský film Praha, který se odehrává v české metropoli a objeví se v něm i čeští herci. V nabídce je například švýcarský film Listopadky, dojemný příběh o osmdesátileté bývalé švadleně, která si plní celoživotní sen a otevře si obchod s dámským spodním prádlem podle vlastních návrhů, nebo kaleidoskopický záběr dnešního multikulturního Nizozemska Kicks.

Festival nabídne také řecký kasovní trhák všech dob, film Zahálka a kamufláž: Sirény v Egejském moři z roku 2005, vojenskou satiru o skupince řeckých vojáků hlídajících ostrov. Španělský film Bedna podává hořce poetický a tragikomický pohled na život na Kanárských ostrovech v 60. letech minulého století.

Českou tvorbu bude zastupovat nový film režiséra Petra Zelenky Karamazovi, Slovensko se představí filmem Návrat čápů. Ve dvou blocích se také představí několik krátkých filmů. První uvede práci studentů z pražské FAMU a SVOŠF a FAMO Písek. Druhý blok s názvem Pět filmů neklidu představí krátké filmy mladých evropských autorů s osobitým pojetím tvorby. Výběr proběhl ve spolupráci s organizátory přehlídky Fresh Film Fest.

Všechny filmy budou tlumočeny do sluchátek, s výjimkou pražských maratonů. Některých projekcí se zúčastní delegace tvůrců, bližší informace na www.eurofilmfest.cz.