V Opavě zažila nelehké dětství, lásku jí dala lvice Elsa. Komiks vypráví příběh Joy Adamsonové

Komiks vypráví příběh Joy Adamsonové (zdroj: ČT24)

Spisovatelka, malířka a ochránkyně zvířat Joy Adamsonová se proslavila autobiografickým Příběhem lvice Elsy, známým i z hollywoodského zpracování. Méně známý je fakt, že se autorka spojovaná s Afrikou narodila v Opavě, a právě ve slezském městě o slavné rodačce nedávno vytvořili komiks Dlouhé safari z Opavy do Keni.

Komiks připravili spisovatelka Zuzana Beranová a ilustrátor Oldřich Hyvnar. „Největší výzvou pro mě bylo převést košatý a bohatý život Joy Adamsonové do textů v bublinách. Neznamená to zjednodušení. Příběh jsem musela pečlivě vystavět na omezeném prostoru tak, abych podchytila i hluboké motivy,“ přiznala Beranová.

Otec jí říkal Fritzi

Joy Adamsonová se narodila v lednu 1910 do rodiny stavebního rady v Opavě jako Friederike Victoria Gessnerová. „Joyino dětství v Opavě nebylo šťastné. Setkala se s odmítavou matkou a se sadistickým otcem. On si vždycky přál kluka, říkal ji Fritzi, nutil ji oblékat se do chlapeckých šatů,“ prozradila autorka komiksu.

Ve dvanácti letech se malá Joy odstěhovala za babičkou do Vídně. Tehdy začala její honba za celoživotní láskou. „Postupně si vsugerovala, že existuje láska bez hranic. Nebyla ji schopna nalézt u lidské bytosti a nakonec ji našla až u lvice Elsy,“ vypráví Beranová. Lvíče se Adamsonové podařilo vychovat a navrátit do přírody. Její muž George Adamson zakládal v Africe národní parky.

Z filmu Volání divočiny
Zdroj: ČT

Kniha, která popisuje přátelství lvice a osamělé ženy, se stala celosvětovým bestsellerem. Příběh lvice Elsy byl přeložen do téměř třicítky jazyků. Úspěch Joy Adamsonové posílil i následné filmové Volání divočiny. „Toto všechno způsobilo, že lidé se začali na Afriku dívat jinak. Nejen jako na kontinent, kam se jezdí zvířata zabíjet, ale kde se také zvířata chrání,“ podotýká Beranová.

Co nejvěrněji

Komiks je primárně určen malým čtenářům, život Joy Adamsonové chce ale vyprávět bez příkras. Včetně její násilné smrti. O co největší přesnost šlo i kreslíři Oldřichu Hyvnarovi. „Musel jsem nastudovat hodně fotografií i textu, studoval jsem uniformy policistů v Keni, oblečení domorodců i zbraně. Jsem puntičkář, a když něco kreslím, musí to odpovídat době,“ upřesnil. Měl možnost nahlédnout i do rodinného alba Joy Adamsonové.

Komiks o slavné rodačce pokřtili v Opavě za zvuku afrických rytmů a s jejím oblíbeným nápojem – vermutem. Knižní novinka je ke koupi v tamním Turistickém informačním centru.