V hlavě animované teenagerky vládne úzkost a znuděnost

Do kin vstoupilo pokračování filmu V hlavě (zdroj: ČT24)

Co se děje s pocity dospívajících, odkrývá film V hlavě 2. Pokračování oscarového animovaného snímku se promítá i v českých kinech a podle odborníků pomáhá dětem i rodičům pochopit emoce.

Hlavní postava příběhu Riley je o dva roky starší a nastupuje do nové školy. Velicí centrum v hlavě třináctileté dívky se rozrůstá o nové emoce. Vedle známých Radosti, Smutku, Nechuti, Vzteku a Strachu tak Riley i diváci poznají nově Úzkost, která převezme vládu. „Zkoumali jsme, proč úzkostí trpíme. Konzultovali jsme to s odborníky a oni nám řekli, že úzkost je od toho, aby nás chránila,“ podotkl režisér Kelsey Mann.

Jako další animovaná emoce pak nastupuje Ennui neboli pubertální znuděnost. „Jsme oba otcové náctiletých dcer,“ přiznal za sebe i za režiséra producent Mark Nielsen, že předobraz této emoce nemuseli hledat daleko.

Komplexnější emoce

Podle psychiatra Davida Adama se dítě v tomto věku více odpoutává od rodičů. Puberta je navíc obdobím velkých změn v mozku. „Mozek v pubertě se přestavuje víc než v raném dětství. Je to doba velmi bouřlivých hormonů. Dívky i chlapci třeba hodně spí, protože to je doba, kdy mozek potřebuje spánek,“ vysvětluje Adam.

V hlavě 2
Zdroj: Falcon

„Emoce, které se vyskytují v druhém díle, jsou komplexnější,“ oceňuje na snímku V hlavě 2. Podle psychiatra animovaný příběh pomáhá dětem i rodičům v chápání vlastních emocí. Zobrazuje také, jak negativní vliv má potlačování pocitů.

V hlavě 2 mělo ve Spojených státech premiéru před začátkem prázdnin. Celosvětově utržila nová „pixarovka“ už přes miliardu dolarů, a stala se tak zatím nejvýdělečnějším filmem letošního roku.