Úsměvy smutných mužů: Kvůli filmu se ze závislosti léčí Dušek i Švehlík

Podle knihy Josefa Formánka vzniká film (zdroj: ČT24)

Spisovatel Josef Formánek o své snaze bojovat se závislostí na alkoholu napsal před třemi lety knihu. Celovečerní film podle ní nyní natáčí režisér Dan Svátek v protialkoholní léčebně Petrohrad.

Román vypráví příběh čtyř pacientů, kteří se seznámí právě v protialkoholní léčebně. Místy úsměvné, místy drsné zápisky jsou osobní zpovědí Josefa Formánka. Dopsal ji měsíc po návratu z léčebny. 

Na filmovém plátně spisovatele hraje David Švehlík. Spolu s ním s alkoholem bojují i Jaroslav Plesl, Ondřej Malý nebo Jaroslav Dušek. Ten se představí v roli nadaného matematika, který kvůli alkoholu přišel o rodinu. „Herecké výkony mě velice mile překvapily, herci nepřehrávají, ale zároveň jsou dostatečně dramatičtí,“ pochválil obsazení Formánek.

Jaroslav Dušek při natáčení
Zdroj: Vojtěch Hájek/ČTK

V Psychiatrické léčebně Petrohrad stráví štáb zhruba týden, do Ústeckého kraje se ale ještě vrátí. „Několik míst je i přímo v Ústí nad Labem a také v oblasti Českého Švýcarska,“ doplnila Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje, která filmařům s výběrem lokací pomáhala.

Hlavní část snímku bude dokončena ještě na podzim, následovat budou postprodukční práce a zimní dotáčky. V kinech uvidí diváci Úsměvy smutných mužů příští rok na jaře.