Udržitelnost jako téma pro kulturní organizace i literaturu. Netisknout v Číně nestačí

Udržitelnost jako téma pro kulturní organizace i literaturu (zdroj: ČT24)

V září se v Praze konaly dvě akce, které se soustředily na udržitelnost v kultuře. Galerie hlavního města Prahy (GHMP) řešila na veletrhu Art Book Fair ekologii a udržitelnost v knižním průmyslu. A konference Střed zájmu s podtitulem „udržitelnost jako způsob existence“ nabídla kulturním organizacím k tomuto tématu kontext i inspirativní příklady.

„Galerie Hlavního města Prahy sama vydává knihy a otázky, jak vydávat ekologicky knihy vizuálně a obsahově hodnotné, řešíme ve své každodennosti,“ uvedla k tématu veletrhu Art Book Fair mluvčí pořádající galerie Michaela Vrchotová.

K otázkám patří třeba ty, které na akci zazněly: Kolik stromů je třeba pokácet pro výrobu jedné knížky? A je digitální kniha ekologičtější než tištěná kopie? Zatímco v módním nebo potravinářském průmyslu je téma ekologie a udržitelnosti podle Michaely Vrchotové už samozřejmé, v knižním průmyslu je třeba ho více otevírat.

Knižní vydavatelé mohou svou uhlíkovou stopu snížit například tím, že budou tisknout v Česku, ne v Číně. „A nemusíme tisknout velké náklady, tím pádem se potom nebude skartovat,“ doplnila další konkrétní příklad Vrchotová. Veletrh také ukázal možnosti, jak využít tiskařský odpad, například vadné nebo jinak nevyužitelné tisky, třeba pro kreativní tvoření nejen dětí.

Udržitelnost v knižním průmyslu se dotýká i čtenářů. Přispět mohou třeba tím, že si knihu koupí z druhé ruky nebo si ji půjčí v knihovně.

Nejen uhlíková stopa

Udržitelná řešení a inspirace v širší kulturní praxi hledala v září mezinárodní konference Střed zájmu. „Měli jsme potřebu téma redefinovat, protože udržitelnost není už to samé, co bylo před pěti lety. Nejedná se jenom o uhlíkovou stopu, ale i o udržitelnost sociální a ekonomickou,“ upozornila Magdalena Müllerová, vedoucí kanceláře Kreativní Evropa, tedy programu Evropské unie na podporu kulturních a kreativních odvětví.

„Není to jen klima, ale upozorňovat můžeme i na sociální nerovnosti, genderovou rovnost nebo inkluze. Jsem přesvědčená, že pokud bude společnost spravedlivá ke všem, bude vzkvétat i ekonomicky,“ pokračovala Müllerová.

Konference podle ní měla mimo jiné kulturním organizacím pomoci si uvědomit, že vytváří uhlíkovou stopu, a tím mají dopad na klima, ale zároveň je také v jejich moci ovlivňovat veřejnost a upozorňovat na to, co ve společnosti nefunguje.