Stovky fanoušků přišly do centra Prahy vzdát hold Jacksonovi

Praha - Stovky fanoušků odpoledne přišly na Staroměstské náměstí v Praze uctít památku amerického zpěváka Michaela Jacksona, který ve věku 50 let ve čtvrtek náhle zemřel v Los Angeles. Na pietní vzpomínku se svolali přes komunitní internetové stránky Facebook. Akce na Staroměstském náměstí začala v 15:00. Podle odhadů bylo v jednu chvíli u pomníku mistra Jana Husa 500 až 800 lidí, pořadatelé odhadovali počet fanoušků asi na 1000. Někteří ale pouze chvíli postáli a odešli, místo nich neustále přicházeli jiní. Zapalovali svíčky, pokládali kytky, přinášeli plyšové hračky a vzkazy svému idolu.

Pořadatelé vzpomínky na někdejšího „krále popu“ přivezli do centra Prahy reprobedny, Staroměstským náměstím se rozléhaly Jacksonovy nejznámější skladby. „Chtěli jsme to udělat v duchu uctění jeho hudby. Vybrali jsme 40 největších hitů, z toho 25 zná úplně každý,“ řekl pořadatel David Čermák.

Na Staroměstském náměstí se tančilo a zpívalo

Fanoušci na náměstí vytvořili několik kruhů, ve kterých na reprodukovanou hudbu tančil například Jacksonův imitátor, mnoho lidí zpívalo. Někteří z chlapců či dívek při pokládání květin dojetím plakali a vzájemně se objímali. K vidění byli i lidé převlečení jako Jacksonovi dvojníci. „Umřela s ním půlka mého života, vůbec nevím, co bez něj budu dělat. V našich srdcích bude žít dál,“ řekl jeden ze zpěvákových dvojníků. Většina účastníků akce, která přilákala pozornost zahraničních návštěvníků Prahy, si ale Jacksona připomínala s úsměvem. 

Vzpomínka oficiálně skončila kolem 18:00. I poté ale na místě zůstalo několik desítek lidí, kteří poslouchali Jacksonovy písně z přehrávače.

Reportáž Jaroslava Kramera (zdroj: ČT24)


Pietní akce k uctění památky Jacksona se po celém světě konají již od pátku. Čeští příznivci dnes zřejmě v počtu účastníků trumfli své kolegy z Paříže, kde se ve stejnou dobu jako v Praze sešla pod Eiffelovou věží asi jen stovka Jacksonových fanoušků. 

Poctu zesnulému zpěvákovi průběžně vzdávají i účastníci hudebního festivalu v britském Glastonbury. Jacksonovu památku uctí dnes i při předávání cen BET, jimiž se v USA oceňují představitelé různých uměleckých i dalších oborů tmavé pleti i jiných minorit.

Vzpomínková akce v Moskvě
Zdroj: ČT24/ČTK/AP