Staré loutky, které nestárnou

Roztoky u Prahy - Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy vystavuje přes 2000 loutek, některé z nich pocházejí až z první poloviny 19. stol. Jde o jednu z největších soukromých sbírek v Česku. Založil ji pražský sběratel Jiří Vorel, kterého loutkové divadlo okouzlilo už v dětství. Jeho manželka Alena sice chtěla začátkem 60. let za našetřené peníze koupit nové auto, její manžel měl ale jinou vášeň, za první úspory nakoupil 19 historických marionet, tím začala jeho dnes velmi cenná a vzácná sbírka.

„Loutky jsme měli všude, i po různých babičkách, doma hlavně po stěnách, ve skříních - když jsem šla do skříně pro kabát, tak na mě určitě nějaký čert spadnul,“ popsala život s loutkami Alena Vorlová.

Část Vorlovy sbírky se už vystavovala, naposledy v roce 2002 v Císařské konírně Pražského hradu. Nikdy ale nebyla úplně kompletní. Letošní expozice je rozdělená do dvou částí a vznikla u příležitosti nedožitých 80. narozenin sběratele.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„Je ještě mnoho věcí ve sbírce, které nejsou popsány a roztříděny. Myslím si, že kdyby Roztoky měly k dispozici další tři až čtyři galerie, tak jsme schopni je naplnit a vymyslet koncept,“ připustila kurátorka výstavy Karolína Truhlářová.

Jiří Vorel založil v roce 1969 také loutkové divadlo Zvoneček, které funguje dodnes. Vychovalo už tři generace diváků a herců. Každý rok se koná minimálně jedna premiéra. Vorlovy loutky objíždějí divadelní festivaly v Česku i zahraničí.

„My jsme velice rádi, že tyto prazvláštní loutky můžeme oživit. Pracujeme s opravdovým unikátem - varietní loutky mezi českými marionetami, to je ten nejvyšší pomyslný vrcholek,“ upozornil František Měchurka z Tradičního loutkového divadla Zvoneček.

Unikátní výstava, která mapuje historii českého loutkářství od poloviny 19. stol. až do poloviny století minulého, bude ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy otevřená až do 21. listopadu.

Loutka ze sbírky Jiřího Vorla v představení divadla Zvoneček
Zdroj: ČT24