Sochař chtěl vrátit Mariánský sloup na Staroměstské náměstí. Načerno, varuje magistrát

UDÁLOSTI: Sochař Váňa se spolupracovníky odhalil desku, která připomíná bývalé umístění sloupu (zdroj: ČT24)

Akademický sochař Petr Váňa a jeho spolupracovnici začali ve středu dopoledne na Staroměstském náměstí v Praze s obnovou Mariánského sloupu, který v roce 1918 svrhl dav, protože v něm spatřoval symbol habsburské monarchie. Jeho obnovu provází léta spory. Váňa tvrdí, že má pro sloup platné stavební povolení. Podle Technické správy komunikací ale nemá vyřízený zábor veřejného prostranství. A magistrát uvedl, že k obnově dochází načerno, práce byly proto pozastaveny a místo musí sochař uvést do původního stavu.

Váňu k akci přimělo, že brzy vyprší platné stavební povolení. Se spolupracovníky odstranili dlažební kostky, a odhalili tím desku, která připomíná bývalé umístění sloupu. V plánu měli také odstranit vrstvu hlíny, protože v době, kdy tam sloup stál, bylo náměstí položeno zhruba o půl metru níže. Oplocené staveniště zabralo zhruba sedm metrů čtverečních.

Prostor byl ale před pokračováním dalších změn zapáskován strážníky a práce ukončeny. Mluvčí magistrátu Vít Hofman v té souvislosti upozornil, že usnesení zastupitelů ze září 2017, které nesouhlasí se záměrem obnovy sloupu, je stále platné. Sochař Váňa musí odstraněnou dlažbu do středečního podvečera vrátit na původní místo. Umělec tak prý učiní, obnovy se ale nevzdává, chce poté od Prahy 1 dojednat potřebná povolení. Podle něj zastupitelstvo jako samospráva nemůže zasahovat do výkonu státní správy, která již stavbu v létě roku 2017 povolila.

Obnova je načerno, říká magistrát

Mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková uvedla, že na daném místě nevydali žádné povolení k záboru veřejného prostranství. Stejně se vyjádřil radní Prahy 1 David Skála (Praha 1 sobě) za městskou část. Váňa a jeho tým se tak dopustili přestupku, protože i přes platné stavební povolení je začátek stavby nutné předem dojednat. Sochař uvedl, že s TSK jednal a domluvil se, ale zatím nebyla uzavřena smlouva. „Tím se to zadrhlo,“ řekl. 

Že Váňa při svém činu nedodržel potřebné náležitosti, se obává i magistrát. „Veškeré práce se uskutečnily načerno,“ uvedl mluvčí Hofman. Radnice Prahy 1 zahájí se sochařem správní řízení. Zda a jakou pokutu případně dostane, zatím není jasné. 

Mariánský sloup je symbol, jenže čeho?

Kolem obnovy sloupu se vedou bouřlivé diskuse od začátku devadesátých let. Stoupenci obnovení, sdružení ve Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu, považují jeho vztyčení v 17. století za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné umělecké dílo, od kterého se odvíjelo barokní sochařství v Čechách.

Naopak podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Obě skupiny se chodí pravidelně přít a předkládat své petice na pražské zastupitelstvo.