Síla psa přitáhla ceny BAFTA, cenu má i Will Smith z filmu o tenistkách Williamsových

Nejlepším filmem roku 2021 se podle cen BAFTA stal western Síla psa, který je počtem nominací favoritem Oscarů. Britská akademie filmového a televizní umění ocenila rovněž režisérku tohoto titulu Jane Campionovou. Herecká ocenění za hlavní role náleží Willu Smithovi a Joanně Scanlanové.

Temný western Síla psa pojednává o tvrdém rančerovi (ztvárnil ho Benedict Cumberbatch), který svou homosexualitu potlačuje agresí vůči svým blízkým. Sedmašedesátiletá novozélandská režisérka, známá romantickým dramatem Piano, příběh natočila pro Netflix podle vlastního scénáře po více než dekádě od posledního titulu.

Za režii Síly psa obdržela i nominaci na Oscara. Pokud by sošku získala, byla by teprve třetí režisérkou v historii cen. O vítězích Oscarů se rozhodne 27. března.

Z britských vítězných snímků není Síla psa jediná, která se objevuje i v nominacích Amerických filmových cen. Šanci má i třeba životopisný příběh Král Richard: zrození šampionek. Cenu BAFTA pro nejlepšího herce obdržel americký herec Will Smith, který se převtělil v otce tenistek Williamsových, jejichž kariéru film sleduje.

Z hereček v hlavní roli nejvíce zaujala Britka Joanna Scanlanová v hořkém Epilogu lásky. V něm vdova po muži, kvůli němuž konvertovala k islámu, zjišťuje, že její manžel vedl tajný život.

Producenti Síly psa s cenou BAFTA pro nejlepší film
Zdroj: Joel C Ryan/APInvision/ČTK

Ve vedlejších rolích uspěla Ariana DeBoseová z remaku muzikálu West Side Story a americký neslyšící herec Troy Kotsur z dramatu CODA (V rytmu srdce) o slyšící dívce z neslyšící rodiny, jejímž snem je stát se zpěvačkou.

V kategorii vyhrazené britské kinematografii udělili akademici cenu černobílému Belfastu, v němž se Kenneth Branagh nechal inspirovat vlastním dětstvím v Severním Irsku. Nejlepší původní scénář stál na začátku komediálního dramatu Lékořicová pizza o dospívání v sedmdesátých letech. Mezi neanglicky mluvenými filmy byla vybrána japonská adaptace Murakamiho povídek Drive My Car. Všechny tyto tituly mají šanci stát se na Oscarech nejlepším filmem roku 2021.