Drama o útěku bratří Mašínů vybral Český lev jako film roku 2023

Nejlepším filmem roku 2023 je podle cen Český lev film Bratři. Drama o odbojové skupině bratří Mašínů natočil jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín. Herecké ceny si v jednatřicátém ročníku odnesli Simona Peková, Kryštof Hádek, Milena Steinmasslová a Tomáš Jeřábek. Na většině oceněných titulů se podílela Česká televize.

Drama Bratři se vrací k dodnes rozporuplnému příběhu z doby studené války. Hraný snímek se k divákům dostal přesně sedmdesát let poté, co se část členů odbojové skupiny bratří Mašínů pokusila o útěk na Západ. Chtěli se připojit k tamnímu boji proti komunistům. Bratři vstupovali do závěrečného večera Českých lvů s nejvíce, tedy patnácti nominacemi. Odnesli si jednu jedinou, byť v nejsledovanější kategorii – za nejlepší film roku. 

Cenu za nejlepší celovečerní hraný film získali tvůrci snímku Bratři, převzal ji producent Petr Bílek
Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Cena za režii patří režisérské dvojici Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar, kteří natočili hororově laděnou komedii Přišla v noci.

Cenu za nejlepší režii získali (zleva) Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček za film Přišla v noci
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„V mém životě se stala věc, která je pro mě ve své podstatě nepochopitelná. Prostě dva dobrodruzi mě vykopali jako trilobita v pasáži Alfa v Brně, kde naše HaDivadlo sídlí, a vynesli na světlo,“ poděkovala režisérům Simona Peková. Devětašedesátiletá herečka převzala svého prvního Lva za hlavní roli. Ztvárnila svéráznou šedesátnici, která vtrhne do života svého syna a jeho přítelkyně.

Nejlepší herečkou v hlavní roli je Simona Peková z filmu Přišla v noci
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš/Artcam Films

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli je Milena Steinmasslová. V detektivním příběhu Němá tajemství ztvárnila matku muže, který po nehodě trpí afázií, vážnou poruchou, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči.

Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Milena Steinmasslová za film Němá tajemství
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš/DonArt Production

„Jde o příběh, který v rámci kriminálního žánru zkoumá kvalitu lidského života a to, jak ji vnímáme. Co považujeme za život, který stojí za to žít,“ uvedla k Němým tajemstvím držitelka Českého lva za nejlepší scénář Alice Nellis.

Cenu za nejlepší scénář snímku Němá tajemství obdržela Alice Nellis
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Mohu vám odpovědět protiotázkou?“ zeptal by se nejspíše Standa Pekárek, hlavní hrdina seriálu Volha, kdyby přebíral Českého lva za Kryštofa Hádka. Ten si sošku pro nejlepšího herce v hlavní roli vysloužil za postavu kariéristického řidiče Československé televize. 

Volha
Zdroj: ČT/Yan Renelt

Za vedlejší roli v seriálu Volha byl svým prvním Českým lvem oceněn Tomáš Jeřábek. V seriálu, který nahlíží do zákulisí někdejší Československé televize, hrál produkčního.

Nejlepší herec ve vedlejší roli: Tomáš Jeřábek ze seriálu Volha
Zdroj: ČT/Pavla Černá/ČTK/Michaela Říhová

Volhu ocenili hlasující členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) rovněž za masky. K věrohodné cestě časem hercům pomohli Martin Valeš, Jana Bílková a Martin Větrovec.

Ocenění nejlepší masky za seriál Volha získali (zleva) Martin Valeš, Jana Bílková, Martin Větrovec
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Tesilové kalhoty a další módní kousky z dob československé normalizace nemohly chybět mezi nejlepšími kostýmy loňského roku. Český lev totiž opět patří seriálu Volha, konkrétně kostymérce Vladimíře Pachl Fomínové. 

Cenu za nejlepší kostýmy získala za seriál Volha Vladimíra Pachl Fomínová
Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Volha zvítězila navíc v kategorii nejlepší seriál loňského roku. Vznikla v režii a podle scénáře Jana Pachla a uvedla ji Česká televize.

Volha
Zdroj: ČT/Yan Renelt

Druhého televizního Lva za nejlepší televizní film a minisérii si odnáší Matematika zločinu, opírající se o skutečný případ justičního omylu. Ocenění je úspěchem pro TV Nova.

Cenu pro nejlepší televizní film nebo minisérii získala Matematika zločinu – hlavní tvůrce Peter Bebjak (vlevo), hlavní producenti Iva Kašpárková Jestřábová (uprostřed) a Rastislav Šesták (vpravo)
Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Už jste se zálohovali? Důležitá otázka ve sci-fi Bod obnovy, která se odehrává v blízké budoucnosti, kdy lidé mají ústavní právo pokračovat v životě i poté, co zemřou. Snímek je působivý i díky nejlepšímu zvuku, který zajistili Lukáš Ujčík, Samuel Jurkovič a Jan Šulcek.

Cenu za nejlepší zvuk převzali (zleva) Lukáš Ujčík a Jan Šulcek za film Bod obnovy
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Svět roku 2041 pomohla vytvořit scénografie Ondřeje Lipenského, i on si odnáší Českého lva. Futuristické prostředí postavili tvůrci na budovách z dob socialismu, které upravily v postprodukci.

Cenu za scénografii získal za film Bod obnovy Ondřej Lipenský
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Ve sběru Českých lvů pokračoval Bod obnovy díky kameramanovi Filipu Markovi a střihači Jaroslawu Kamińskému.

Střihač Jarosław Kamiński (vlevo) a kameraman Filip Marek na cenách Český lev
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš/Michaela Říhová

Jediná soška čekala na tragikomedii Tancuj Matyldo o životě s Alzheimerovou chorobou. Došel si pro ni Michal Pavlíček za hudbu.

Michal Pavlíček s Českým lvem za hudbu k filmu Tancuj Matyldo
Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Z loňské dokumentární tvorby vyzdvihli akademici snímek Miroslava Janka Všechno dobře dopadne. Přináší divákům nejen prostý pohled do fungování organismu včelstva, které je v současnosti ohroženým druhem, či na práci včelařů, ale nutí je k zamyšlení nad sebou samými.

Miroslav Janek se Lvem za dokument Všechno dobře dopadne
Zdroj: Pilot Film/ČTK/Michaela Říhová

Nejlepší krátký film natočil Jan Hecht. Příběh Atestace o mladém nezkušeném lékaři, jehož první noční služba se promění v boj o dětský život, čerpá ze skutečného případu Adama Vyčítala. Ten skončil po operaci mandlí ve vigilním kómatu.

Cenu pro nejlepší krátký film za snímek Atestace získali (zleva) producent Marek Dusil a režisér Jan Hecht
Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Animovaným filmem roku 2023 se stal snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra a výtvarníka Filipa Pošivače. Příběh na téma jinakosti vypráví o jedenáctiletém klukovi, který od narození svítí. Jeho možná až přespříliš starostliví rodiče se ho snaží držet doma, aby jej ochránili před vnějším světem.

Tonda, Slávka a kouzelné světlo
Zdroj: ČT24

Lev za studentský film patří Darje Kaščejevové, která za svůj předchozí počin Dcera získala studentského Oscara. Tentokrát v příběhu s názvem Electra probírá hrdinčiny traumatické vzpomínky.

Darja Kaščejevová přebírá Lva za studentský film Electra
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Ceny pro Smutného i Hollandovou

Výroční ceny Český lev pořádá Česká filmová a televizní akademie. To nejlepší za uplynulý rok z tuzemské kinematografie vybírají akademici letos už pojednatřicáté. Dvacítka kategorií zohledňuje vedle filmové tvorby rovněž televizní počiny.

Slavnostním ceremoniálem provázel jako moderátor Marek Eben. Kromě tradičních kategorií oceňuje prezidium ČFTA mimořádný přínos české kinematografii, letos Českého lva převzal kameraman Vladimír Smutný.

Udělena byla i cena za mimořádný přínos v oblasti audiovize, a to filmu Hranice polské režisérky Agnieszky Hollandové. Drama dotýkající se migrační krize na polsko-běloruském pomezí natočila v koprodukci České televize.

Záznam: Český lev za rok 2023 (zdroj: ČT)

Už během vyhlašování nominací byly uděleny dvě nestatutární ceny: Lva za nejlepší plakát si odnesl snímek Němá tajemství, filmoví fanoušci na databázi ČSFD nejvíce hlasů poslali sci-fi Bod obnovy.

Své vítěze znají už i Ceny České filmové kritiky. Ty zhruba před měsícem za nejlepší loňský snímek označily film Přišla v noci.