Sam Mendes se vrátil do válečného roku 1917, zabojovat by mohl i o Oscara

Válečný film 1917 měl premiéru v Londýně (zdroj: ČT24)

Novinka režiséra Sama Mendese aspiruje na nejlepší válečný film desetiletí. Alespoň tak vyznívají první ohlasy, které snímek 1917  vzbudil po slavnostní premiéře v Londýně. V rodné zemi slavného režiséra se promítal minulý týden, do českých kin se dostane na konci ledna příštího roku.

Jak číselný název napovídá, děj se odehrává během vrcholících bojů první světové války. Německá armáda se stahuje a britské jednotky se chystají na překvapivou ofenzivu, která by pro ně mohla znamenat významné zisky. Ve skutečnosti ale směřují do pasti. Zabránit smrtícímu útoku může zpráva, s níž jsou na nepřátelské území vysláni dva mladí britští vojáci – pokud ovšem dorazí včas. Pro jednoho z nich jde navíc o úkol osobní, mezi ohroženými je totiž i jeho bratr. 

Podobný příběh prý Samu Mendesovi vyprávěl jeho dědeček. „Není to film přímo o něm, ale je jím inspirovaný,“ potvrzuje tvůrce, který k psaní scénáře přizval Krysty Wilsonovou-Cairnsovou, pro niž je snímek 1917 první scenáristickou zkušeností s celovečerním filmem.   

Jako chodit po laně

Autenticitu příběhu dodává obsazení hlavních rolí herci, kteří nejsou ve filmu ještě tak známí, i když televizní diváci i mimo Británii je pravděpodobně zaznamenali: George MacKaye v dvoudílném dramatu The Outcast, Deana-Charlese Chapmana ve fantasy sáze Hra o trůny.

Za kameru postavil Mendes ostříleného Rogera Deakinse, s nímž už spolupracoval mimo jiné na bondovce Skyfall. Deakins, který natáčel třeba takové klasiky jako Fargo, Big Lebowski nebo Čistá duše, si tentokrát k zobrazení válečných hrůz zvolil nesmlouvavě dlouhé záběry.

„Když točíte desetiminutovou scénu v jednom záběru a uděláte chybu v sedmé minutě, je to vážně těžké. Musíte vše točit od začátku, i když se vám první část povedla. Je to jako chodit po laně,“ popsal úskalí tohoto způsobu Andrew Scott.  Spolu s Benedictem Cumberbatchem či Colinem Firthem patří k slavným jménům v titulcích. 

Mendes už dostal Oscara za drama Americká krása, Deakins za pokračování dystopické sci-fi Blade Runner 2049 (nominován na prestižní ocenění byl ale celkem čtrnáctkrát). Nedočkaví hodnotitelé už teď spekulují, že by alespoň jeden z nich mohl počet sošek rozšířit.