Rammstein, Clapton či Pearl Jam si podávají dveře na koncertech v Česku. Boom, který přejde, říká hudební publicista

Na českých koncertních pódiích se během pár týdnů vystřídaly kapely Rammstein, Imagine Dragons či Pet Shop Boys, kteří dokonce vystupovali ve stejný den jako španělský zpěvák Enrique Iglesias. Na léto už mají cestu do Česka naplánovanou The Offspring, Kiss i třeba Pearl Jam. Hudební program je po pandemické pauze, kdy se musela mnohá vystoupení odložit, našlapaný. „Je to abnormální stav,“ zdůrazňuje hudební publicista Honza Vedral.

Některé kapely, třeba Rammstein, koncertovaly dva dny po sobě, pokaždé hlásily vyprodáno. Po koncertně hubených letech během pandemie, kdy prostor dostávali především tuzemští hudebníci, se v Česku se zahraničními muzikanty dveře netrhnou.

Vyprodáno?

Koncertní boom, který českou hudební scénu zasáhl, ale podle Vedrala nepotrvá věčně. „Zažíváme dvě, tři sezony najednou,“ upozorňuje „Mluvíme tady o vyprodaných koncertech a plných halách, ale to jsou dozvuky, koncerty, na které si lidi koupili lístky před dvěma, třemi lety,“ vysvětluje. Například na odložené vystoupení Erica Claptona přicházeli lidé se vstupenkami s předloňským datem.

Postpandemický návrat publika před pódia není návratem někdejších zvyků, míní Vedral. Chování lidí se proměnilo a s ním i zažitý systém, kdy fanoušci v předprodeji vykoupili vystoupení velkých hvězd. „Teď je spousta jmen, která by měla před dvěma roky automaticky vyprodáno, ale promotéři hodně bojují, aby haly naplnili v kapacitách, při kterých by se jim koncert vyplatil,“ všímá si publicista.

Soudí, že tím spíš sáhnou pořadatelé po zaručených tahácích, téměř jistotou bývá sázka na nostalgii. „Zjistilo se, že lidi na zavedená jména rádi chodí, protože znají jejich písničky a očekávají určitou kvalitu,“ uvedl. „A také na ně chodí lidi, kteří už peníze mají, protože ty lístky nejsou levné,“ dodává.

Příval mladých kapel

Zároveň ovšem pozoruje i příval mladých kapel, jen se jim nedostává takové pozornosti médií a spokojit se musí se skromnějším pódiem, než je třeba to na letišti v pražských Letňanech. „Ale v malých klubech se děje opravdu spousta zajímavých věcí, jezdí sem kapely z celého světa,“ podotýká.

Tradičně se hudba nespadající do „bestsellerů“ koncentruje na festivalech, které jsou dobrou příležitostí objevit méně známé kapely a interprety. „Na Rock for People letos bude úplně aktuální britská kapela Wet Leg, na tu se těším, a také Slowthai nebo Idles, všechny ty věci, které jsou živé, mladé a ve většině tuzemských médií vůbec nezazní,“ vyjmenovává Vedral. Kdo chce, si ale podle něho k nim najde cestu.

Honza Vedral o koncertním boomu (zdroj: ČT24)