Prodávat drogy, vydělávat a donášet. Nový seriál Zrádci vede do středu drogové mafie

Události: Česká televize odvysílá seriál Zrádci (zdroj: ČT24)

Šestidílnou kriminální sérii Zrádci, která mapuje práci protidrogové policie, bude od příští neděle vysílat Česká televize. Režíroval ji Viktor Tauš, scénář napsal Miro Šifra. Seriál vznikl na základě zkušeností policistů z terénu. Spolupracovala na něm i Národní protidrogová centrála. Hrají Václav Neužil, Lenka Krobotová nebo Cyril Dobrý.

Příběh minisérie vznikl na základě původního námětu Jiřího Vacka, jednoho ze zakladatelů Národní protidrogové centrály. Děj by se dal shrnout jako tři týdny v životě drogového dealera Davida (Cyril Dobrý), který působí v česko-vietnamské drogové mafii.

„Seriál Zrádci se odehrává ve světě, kde musí protidrogová policie změnit způsob své práce, aby bylo vůbec možné držet tempo s dobou. Přitom ale zároveň dělá chyby, které stojí lidi kolem nich život,“ popisuje scenárista Miro Šifra.

David nikdy nechtěl být policejním informátorem. Chtěl v klidu prodávat drogy, vydělávat velké peníze a vést bezstarostný život. Chvíli mu to vycházelo, ale pak ho objevil policista z protidrogového (Václav Neužil), který ho přitlačil ke zdi, a David neměl na vybranou. Prozradil skoro všechno, co věděl o česko-vietnamském obchodu s pervitinem.

Vietnamská mafie dominuje

Právě vietnamská mafie ovládá většinu trhu s pervitinem. „Ptal jsem se Národní protidrogové centrály, jakým způsobem se to stalo, a prý byli prostě lacinější, efektivnější a šikovnější než české mafie,“ říká Miro Šifra.

„Dominují naprosto nekompromisně vietnamské kriminální skupiny. Množství odhalených vietnamských laboratoří na našem území tvoří třeba jen čtyři procenta ročně, ale až 70 procent veškerého pervitinu zachyceného na našem území pocházelo z vietnamských laboratoří,“ upozorňuje ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Zrádci vyprávějí o nerovném boji policie s mafií i o morálních hranicích, které je třeba v tomto boji překračovat. „Vedle příběhu a jeho ústředního dilematu se mě dotklo jedno specifikum vlastní policistům Národní protidrogové centrály, které je v mých očích odlišuje od jiných útvarů. V drogové kriminalitě totiž de facto neexistuje oběť,“ říká režisér Viktor Tauš.

„Vařiči chtějí drogy vařit, dealeři je chtějí prodávat a narkomani užívat. Je to uzavřený kruh, který je ve svém smyslu šťastný až do chvíle, než ho naruší policie. Pro práci policisty toto představuje absenci satisfakce, které se dostává kriminalistům jiných útvarů. Nikoho nepomstí, nikomu nepřinesou pocit vykonané spravedlnosti,“ vysvětluje Tauš.

Darknet jako e-shop

Seriálový dealer David prodává pervitin přes internet, takzvaný darknet, tedy skrytou část sítě. Lidé si tam za virtuální měnu kupují drogy jako v e-shopu. „Přijdou vám domů normálně poštou, donese vám je pošťák nebo kurýr, aniž by věděl, co v těch obálkách je,“ popisuje Šifra.

„Jsme v kontaktu s Českou poštou i se všemi zásilkovými společnostmi, nicméně uvědomme si, že ta frekvence je obrovská. Všude na světě se dnes hledají efektivní způsoby, jak v rámci rutinního provozu zjišťovat zakázané anebo nebezpečné látky,“ říká ředitel Národní protidrogové centrály.

Letos v lednu policie ve spolupráci s celníky a poštou odhalila pětičlenný gang, který prostřednictvím darknetu prodával drogy do celého světa, včetně Ameriky, Austrálie a Ruska.