Pro jednoho odpadky, pro jiného trofeje. Matyáš Chochola vystavuje Dějiny lidstva

V Hradci Králové vystavuje Matyáš Chochola (zdroj: ČT24)

V rodném Hradci Králové vystavuje multimediální umělec Matyáš Chochola. Držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2016 v Galerii moderního umění představuje vlastní interpretaci Dějin lidstva. Jak je jeho zvykem, kombinuje současné symboly a techniky s pradávnými kořeny a tvůrčími přístupy.

Výstava je pojata jako dobrodružná výprava napříč dobou a prostorem nejrůznějších kultur i komunit. „Od bájné Atlantidy přes tajuplný Egypt, staré Řecko, ozvěny postmoderny až po současnou krizi, trumpisty, sexisty a feministy; podivné Kelty, tajemné Etrusky, korporátní design a automobilový průmysl nevyjímaje…“ charakterizuje výstavu sám autor.

Chochola původně studoval sochařinu, oslovují ho ale techniky experimentálního umění. Při tvorbě využívá pop-artové prvky i brak, který nás obklopuje. Sestavením věcí do neobvyklých kombinací pomáhá návštěvníkům, aby k předmětům získali nový vztah.

S náhodou je třeba umět pracovat

„Pro mnoho lidí odpadky, pro řadu lidí životní trofeje nebo meditační koutek, který připomíná naše minulé úspěchy,“ popisuje kurátorka Petra Příkazská jednu z takových instalací. „V muzeích vidíme staré střepy džbánů a i z předmětů starých dvacet třicet let se už stávají podobné relikty. Právě takové věci Matyáš oživuje,“ dodává.

Výstava Matyáše Chocholy Dějiny lidstva v Hradci Králové
Zdroj: GMU

Chochola nasbírané věci kombinuje se zdánlivou nahodilostí, a vytváří z nich tak vlastní objekty. „S náhodou je třeba umět pracovat, v tom spočívá celé kouzlo této básnické práce,“ podotýká.  

Galerie o výstavu Matyáše Chocholy dlouho usilovala, aby místním připomněla oceňovaného rodáka. Pro jeho Dějiny lidstva vytvořila intimní prostory, které instalace vyžadují. Chochola navíc využívá i zázemí galerie a některé exponáty na místě dotváří. A jedno z děl, vrak automobilu, umístil i před vchod výstavní síně, kam se zájemci na jeho práce mohou přijít podívat do 7. června.