Praotec Čech a Václav Klaus diskutují na Facebooku

Jak by to vypadalo, kdyby hybatelé českých dějin a kultury debatovali na Facebooku? V satirické knize Boží zboží mezi sebou vedou živé rozhovory české osobnosti od Praotce Čecha až po Václava Klause. Do nepravděpodobných diskuzí je popostrčil spisovatel Ondřej Horák, a to přesto, že sám profil na sociální síti nemá.

Praotec Čech a Václav Klaus diskutují na Facebooku (zdroj: ČT24)

„Franz Kafka psal o Americe a také tam nebyl, já píšu o Facebooku a také tam nejsem,“ říká Ondřej Horák. V jeho světě ministerstvo kultury řídí Švejk, praotec Čech konzultuje své kroky s developery a Karel IV. rovnou s lobbisty. Čas ani prostor neznamenají v knize, kterou autor přirovnal k historickým lasagním, žádnou překážku.

Každá osobnost vystupuje pod vlastní přezdívkou, je znalá internetového žargonu a jízlivě glosuje všechno a všechny kolem sebe. „Dnešní svět je celý tak nekorektní, že přijít s korektním humorem by bylo hodně zpozdilé,“ uvažuje Horák.

Spíše než akurátním přepisem faktů je kniha ironickou směsí střepů ze školní dějepravy, odkazů z vysoké literatury, kinematografie a normalizačních seriálů. Rozvernou knížku bohatě ilustroval Jiří Franta. „Na začátku to byla taková blbost a teď je to opravdu pěkná blbost,“ chválí ilustrace Ondřej Horák. Ukázky najdete zde.